Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tady je střed Česka

ČÍHOŠŤ: Starý náhrobní kámen posloužil svému důstojnému účelu dokonale
 (Autor: Jiří Čada)
27. dubna 2007
01:00

Po rozdělení Československa se objevovaly snahy o vyhledání geografického středu Česka. Nyní je střed potvrzen a označen

Střed Česka je potvrzen a důstojně označen! Obec Číhošť na Havlíčkobrodsku tak má ojedinělou raritu. Kdysi tragický konec faráře Toufara v komunistickém žaláři a s ním spojený "číhošťský zázrak"nyní zastínil památník geografi ckého středu republiky. "Na začátku po rozdělení Československa byl pokus," řekl starosta Číhoště Jiří Novák. "Podobu nové republiky tehdy jeden z hledačů středu vystřihl z kartonu a v těžišti položil na hrot kružítka. Těžiště pak po upřesněném výpočtu umístil asi 400 metrů odtud dál do pole," ukázal Blesku na místě starosta. Po pokusech nadšenců přišli v roce 2004 odborníci a střed matematicky vypočítali. Geodeti rozparcelovali republiku na geometrické útvary, určili v nich body, které šly vzájemně propojit, a vypočetli střed. Ten vytyčili kolíkem na louce jen pár metrů za poslední chalupou. Obec pak část louky od jejího majitele vykoupila a na místě vztyčila kamenný památník. Nyní k němu každý víkend směřují návštěvníci z různých koutů Česka.


Střed označuje náhrobní kámen Na důstojný symbol středu České republiky chyběly Číhošťským peníze. Místní si s tím však poradili svérázným způsobem. "Za hřbitovem se léta válel náhrobní kámen ze zrušeného hrobu. Ten jsme sem zasadili. Ještě nedávno, než ho kameník přebrousil, tam byl nápis - zde odpočívá rodina Marešova," poznamenal starosta Číhoště Jiří Novák. Obec plánuje přistavit pro návštěvníky ještě odpočinkový altán.