Z trstnatce bude guláš

Nález obrovského trstnatce, který roste nejčastěji v teplém suchém létě, potěšil srdce vášnivého houbaře
"Našel už jsem v lese leccos, ale takhle velký trstnatec ještě ne. O víkendu z něj bude guláš pro celou rodinu," plánoval Emanuel Skuhrovský (62), jak naloží s pozdním houbařským úlovkem. V lesíku nedaleko svého domu na okraji města našel houbu, která hned zaplnila košík: "Šel jsem se podívat po nějakých babkách a kozácích, ještě pořád rostou a, najednou jsem objevil trstnatce. V tuhle dobu, to je něco nečekaného!" radoval se. Jeho, 2,2 kila těžký nález má 28 centimetrů dlouhou nohu a hlavu o průměru 26 cm. Tento druh hub roste nejčastěji v teplém, suchém létě. "Ale letos je všechno jinak," dodal bývalý kuchař a řezník, dnes už důchodce a vášnivý houbař.
Jak uvařit trstnatce Pod trstnatec patří hodně cibule a vepřové sádlo. Ochucuje se sladkou paprikou a drceným kmínem a solí podle chuti, dusí se do měkka a zahušťuje jíškou. "Nejlepší je druhý den a zapíjí se samozřejmě pivem," doporučil pan Emanuel.