Houby začnou růst právě dnes!

Déšť nám v létě dělá spíš vrásky, ale houby ho potřebují. V posledních dnech ho měly vydatně - sezóna začíná
Nejlepší zpráva pro houbaře: Houby začnou růst tuto neděli! A tak se na jejich sběr můžete vydat už v průběhu příštích dnů. Plné košíky hříbků nebo křemenáčků? O tom jsme si mohli zatím nechat jen zdát. Bylo sucho, sucho a zase sucho. Teď je ale všechno jinak a Nedělní Blesk vypátral, kde už nedočkavě vystrkují kloboučky. Takže vyražte do lesa s naší mapou v ruce a jestli i přes to odejdete s prázdnou, nezoufejte! Hlavní sezóna má teprve přijít ve druhé polovině září a v říjnu. Kde co poroste? Střední Čechy: V této oblasti narazíte hlavně na ryzce pravého, hřibu žlutomasého, kačenky české Jižní Čechy: hřib kovář, hřib smrkový, sluka svraskalá, lišky obecné, křemenáč osikový a ryzec pravý Východní Čechy: hřib hnědý, liška obecná, holubinka nazelenalá, holubinka kolčaví, pečárka lesní Severní Morava: křemenáč březový, kozák březový Východní Morava: holubinka mandlová, holubinka namodralá, liška obecná Jižní Morava: muchomůrka růžovka (masák), hřib borový, bedly, kotrč, kozáky Kam na houby? Zvědavé hlavičky chutných houbiček už nyní můžete najít na Šumavě a v okolí Prahy. „Na Šumavě začínají růst lišky,“ upozorňuje odborník na slovo vzatý Miroslav Smotlacha. »Houby« ale najdete v místech, která byla v posledních dnech postižena povodní. A navíc, déšť sice houbám prospívá, ale: „Když přímo prší, tak houby nejsou. Musejí mít chviličku klid, potřebují tak sedm až deset dní od deště,“ vysvětluje Smotlacha a přidává ještě pár praktických rad. Houby hledejte v dostatečně vlhké půdě a spíše na krajích lesů, uvnitř lesa se jim tolik nedaří. Některé houby mají přímo v názvu »místo bydliště« - třeba hřib dubový nebo smrkový. Hřibovité Pod jejich kloboučky najdete ne lupeny, ale trubičky. Které hřibovité houby teď rostou? Pravé hříbky - dubový, smrkový. „Pokud se sběrem začínáte, tak doporučuju právě hřivovité,“ říká Miroslav Smotlacha. Lupenaté Pod kloboučkem těchto hub naleznete lupeny. Pokud nejste odborníky, raději se zaměřte tak nanejvýš na bedlu. „Mezi lupenaté houby patří i nejjedovatější houba, muchomůrka zelená a její bílá forma,“ upozorňuje Smotlacha a doporučuje sbírat bedly a pečárky, tedy žampióny. „U holubinek se už musí dát pozor, musíte je dobře znát,“ dodává.
Rady do kuchyně Vaříme Nejprve houby s cibulkou poduste na másle, teprve pak je přidejte do polévky. Dušené houby Nejprve dusíme ve vlastní šťávě a poté na tuku. Zásadně nesolíme, aby nepouštěly zbytečně šťávu. Pečeme a grilujeme Vhodné jsou houby s tužší, méně šťavnatou dužninou. Při pečení je vkládáme do rozehřátého tuku s vyšší teplotou. Při rychlém pečení budou křupavé a nerozměknou. Grilované houby solíme až ke konci přípravy. Sušíme Nejlepší jsou hřibovité houby. Z lupenatých májovka, ryzec syrovinka, špička, stroček, kotrč, některé čirůvky - havelka, zelánka, fialová, dvoubarvá a některé druhy žampiónů. Sušíme houby suché, nečervavé a očištěné. Krájíme je i s třeněm na plátky silné 4 mm a klademe na lísky tak, aby každý plátek ležel zvlášť. Sušíme je na slunci nebo i ve stínu a v průvanu.