Burčák přichází, dejte si pozor!
Inspekce si chce posvítit na prodejce, kteří nedovoleně "pomáhají" přírodě. Jasně žlutá barva nápoje prozradí podvodníka
Může se prodávat už od 1. srpna. Burčák. Ryze český pojem pro částečně zkvašený hroznový mošt však evropské společenství nezná. I proto se může vyrábět výhradně z domácích hroznů. Těch je ale pro výrobu pravého burčáku zatím jako šafránu. Někteří prodejci proto přírodě pomáhají. "Pochybuju o tom, že by se mohl někde ve větším měřítku objevit skutečný burčák. Dosavadní vegetační podmínky to totiž nedovolily," řekl Blesku náměstek Znovínu Znojmo Antonín Zatloukal. I když připustil, že by některé stolní odrůdy mohly už v malé míře vykvasit do burčáku, jeho pravá sezóna nezačne dřív než za čtrnáct dnů. "Po loňských zkušenostech se ještě ve větší míře zaměříme na kontrolu prodejců. Bude to především odhalování falšovaného burčáku, především nápoje křtěného vodou," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Až do loňska se vzorky určené k analýze zpracovávaly v zahraničí. Letos bude přidanou vodu v nápojích odhalovat unikátní zařízení pracující na principu nukleární magnetické rezonance. Vloni inspektoři odebrali 39 vzorků burčáku. V 15 byla voda, ve třech dokonce víc než 40 procent. "Burčák" ve stánku v Hradci Králové dokonce obsahoval 96 procent vody. Za prodávaný nápoj odpovídá prodejce, který vždy musí uvádět dodavatele. Tento údaj si ale podvodníci často vymýšleli, mnozí poctiví vinaři proto uvažují, že burčák nebudou stánkařům prodávat. A jak poznat ten pravý? "Těžko. Nevadí, když v nápoji plave nějaká ta dužnina, či má sedlinu. To jsou vitamíny. Jakmile má podezřele jasnou světle žlutou barvu, raději pryč od stánku," radí starý vinař. Nepoctivcům hrozí až miliónové pokuty.
Žije, i když ho pijete Jak má správný burčák vypadat? A v čem je vlastně jeho kouzlo? Opravdový burčák stále pracuje. Nápoj, který má nejčastěji krémovou až béžovou barvu, je doslova živý. "Pojem burčák je možné používat dva až tři dny, kdy jsou cukr a alkohol v přibližné rovnováze," vysvětlil vinař Antonín Zatloukal ze znojemského Znovínu. Kvalitní mošt je velmi zdravý. Obsahuje množství vitamínů a dalších složek kvasinek s vysokým obsahem vitamínu B. "Ve fázi vrcholného kvašení obsahuje až šest objemových procent alkoholu a vyznačuje se harmonickým poměrem cukrů a kyselin," zdůraznil vinař. U dobrých prodejců by mělo být samozřejmostí dodržování přísných hygienických opatření. Prodávající by měl uvádět informace o odrůdě hroznů, ze kterých je burčák vyroben a jejich původu, tedy oblast pěstování, případně obec. Kolik můžete nápoje vypít? Někdo v pohodě stráví litr, jiný hledá místnůstku se splachovadlem po několika decilitrech. Při konzumaci by měl mít každý na paměti, že nápoj pracuje i v žaludku, což může často vyvolat i průjem. Takové vyčištění organizmu však považují vinaři bez rozdílu za velmi prospěšné.