Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Francii šílí po zmrzlině s příchutí nivy

Ilustrační foto
 (Autor: Blesk - archív)
24. července 2006
20:02

Francouzi v tropických vedrech šílí po zmrzlinách se zvláštními příchutěmi, hitem léta je hořčicová nebo rokfórová "zmrzka"

Tropická vedra sužují celou Evropu. Ve Francii se denně prodají tuny zmrzliny, a tak se její producenti rozhodli rozšířit trh o zajímavé příchutě. Vedle aroma hořčice či čerstvého osení se stala hitem zmrzlina s rokfórovým aroma. Její chuť připomíná poněkud naši nivu. Tuhle zmrzlinu si zamilovali především kulinářští mistři z vyhlášených restaurací. Vylepšují jí totiž své pokrmy. Výrobci netradičních mražených krémů by však rádi prorazili s rokfórovou zmrzlinou také v cukrárnách a u pouličních prodejců. "Dvacet let nazpět by se podobná zmrzlina setkala s neúspěchem jako totálně bláznivý nápad. Dnes ale nikdo není v šoku, ba naopak," míní Ludovic Enee, pařížský šéfkuchař. Ve Francii jsou s příchutěmi skutečně velmi bohatě zásobeni. Společnost Pole Sud jich nabízí neuvěřitelných dvanáct set. Vyrábí se zde zmrzlina snad všech možných i nemožných aroma, chybí ale poměrně žádaná s příchutí cigaretového kouře. "Snažíme se bojovat s paradoxy, proto mísíme příchutě horké se studenými, jemné s peprnými," přiznal president společnosti, Didier Barral.