Hnůj do piva?

6. září 2001
08:51

I ten nejnáruživější vyznavač pivního moku by bezpochyby zaváhal, zda ochutná tuto delikatesu...

Merryn Dineley a jeho tým historiků mají nový pivní objev. V době kamenné se do piva pro zvýraznění chuti přidával hnůj! Historikové oživili zajímavý recepis poté, co objevili 5000 let starou hospodu a pivovar v jedné zapadlé vesničce. Merryn Dineley, historik University v Manchesteru a specialista na starověké nápoje, se pro týdeník The Observer vyjádřil takto: "Pivo muselo být opravdu delikátní. Vařilo se ve speciálních nádobách vyrobených z jílu a jednou z ingrediencí (v množství přirovnatelném ke chmelu v našem pivu) byl sušený zvířecí trus. " V okolí neolitické vesnice byl dále objeven sklad na sladovnický ječmen a v použitých nádobách dokázány stopy po alkoholu na bázi obilovin. Snad i ten nejnáruživější pivař by ale zřejmě zaváhal, zda ochutná nejstarší nápoj z ostrovů Orkney nedaleko severního Skotska – pivo "doby kamenné" se zvířecím hnojem.