Pozor na hamburgery!

Dáváte si pamlsky z rychlého občerstvení? Měli byste s tím přestat! Americká studie zjistila, že nevhodné stravování výrazně zvyšuje riziko zákeřných chorob.
Nadýchaný hamburger, voňavý páreček v rohlíku a k tomu křupavé hranolky... Pozor, kdo se stravuje pouze takto, zahrává si se zdravím! Dokládá to nejnovější americká studie. Podle vědců z Havajské univerzity nevhodné stravování výrazně zvyšuje riziko zákeřných chorob, například výskyt rakoviny slinivky břišní až o 67 procent! Na vině je nejen přemíra tuku a cholesterol, ale také další látky, které vznikají při průmyslovém zpracování masa. Nebezpečné jsou zejména tzv. červená masa: hovězí, vepřové a jehněčí. Odborníci radí: všeho s mírou Dietoložka Anna Heyengová spotřebitele uklidňuje: "Pokud se takto nekrmíte třikrát denně, nemusíte podléhat panice," říká. "Proč si jednou za čas nedat pokrm z restaurace rychlého občerstvení? Rozhodně to však nesmí být každodenní stravování," nabádá. A těm, kteří se nedokáží oblíbených pochoutek zříci úplně, radí: "Alespoň si dejte k hamburgeru místo coly pomerančový džus. Vitamín C totiž chrání buňky před nebezpečným působením tzv. volných radikálů. Právě tyto oxidační změny v buňkách mohou být rizikové pro možnost vzniku nádorů."