Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mráz ničí krásu

7. března 2005
05:01

Snad každá žena ví, že pro krásu je zima zatěžkávací zkouškou. Zima, sněžení a vítr nebo ostré sluneční paprsky dají pořádně zabrat nejen pokožce, ale i vlasům.

Snad každá žena ví, že zima je pro krásu zatěžkávací zkouškou. Mrazivé počasí, husté sněžení, vítr nebo ostré sluneční paprsky dají pořádně zabrat nejen pleti, ale i vlasům. Zvláště když si vyjedete na lyže. Do krosny určitě přibalte: Sluneční brýle Sníh a ledové krystalky odrážejí dráždivé sluneční paprsky. Oči jsou tím velmi zatížené. Bez kvalitních brýlí sUV filtrem se neobejdete. Rozhodně s jejich pořízením neváhejte. Krém na opalování a pomádu na rty Čím výše se v horách pohybujete, tím vyšší byste měli volit ochranný faktor. Pochopitelně je nutné brát v potaz i citlivost dané pleti. Každopádně je ideální volit krém na opalování s ochranným faktorem vyšším než číslo deset (ideální je rozmezí 15 až 25). Kdo se hodlá věnovat výhradně opalování, měl by krém nanášet i na odhalený dekolt. Na rty pak aplikujte ochrannou pomádu, vyhnete se jejich bolestivému rozpraskání. Pokožka rtů je totiž velmi tenká a zranitelná, protože neobsahuje podkožní tuk. Čepici nebo čelenku a speciální šampón Ne každá žena je na čepici zvyklá a cítí se v ní dobře. Kdo se ale rozhodne pouze pro čelenku, měl by myslet i na ochranu vlasů. Doporučujeme speciální šampóny a ochranné laky na vlasy (ptejte se na ně v renomovaných kadeřnických salónech).


Jak ustát zimu * Z vitaminů upřednostněte céčko. Jinak tělo od rána do večera zásobujte zeleninou, ovocem a pořádnou dávkou neslazené minerálky bez bublinek. Kávu nahraďte bylinkovým čajem. Pro povzbuzující směs si zajděte do lékárny. Ideální je meduňka nebo šalvěj, které organismus posílí. * Nevěříte stoprocentním džusům? Nakupte si pomeranče a citróny a vymačkejte je. Smíchejte je s neochucenou minerálkou a popíjejte během dne. * Se sportováním v chladných dnech opatrně, ideální je protahovací cvičení nebo jóga. * Když už se bez pořádného steaku neobejdete, dopřejte si k němu horu zeleniny. Nezapomínejte na přísun mléčných výrobků. Občas si bez výčitek vychutnejte grog nebo punč. * Na unavenou tvář vyzkoušejte vitaminovou pleťovou masku. Navíc si pořiďte speciální krém pro chladné období roku.
Tip vizážistky "Mráz, podobně jako přehnané vytápění, slunce a klimatizace pleti rozhodně nesvědčí, extrémně ji totiž vysušuje," vysvětluje vizážistka Hana Špinglová. Nepříjemné pnutí tak mohou pocítit i ženy, které se běžně potýkají spíše se smíšenou nebo mastnou pletí. Ty nic nepokazí, když sáhnou v mrazivých dnech po přípravcích určených pro suchou pleť. Každopádně pak lze všem ženám doporučit hydratační kosmetiku, tedy jak krémy, makeupy, tak i líčidla. "Pokud to jde, je v chladných dnech dobré vyvarovat se prudkých přechodů z tepla do zimy. Hrozí totiž popraskání drobných žilek v obličeji," dodává vizážistka.