Tenhle Čech jedl lidi

17. prosince 2003
04:48

Proč jedí lidojedi lidské maso? Jak vlastně člověčina chutná? Kdo byl nejslavnějším kanibalem u nás? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v našem článku.

Neuvěřitelný soudní proces v Německu přitahuje pozornost snad celého světa. Lidožrout Armin Meiwes si však své "slávy" užívá. Dostal totiž už i filmové nabídky na zfilmování svého hororového příběhu, kdy za živa pojídal přítele Bernda a pak jej na jeho přání zavraždil. Nechal se slyšet, že už v mládí měl chuť na své spolužáky... Zatím poslední český lidožrout byl popraven v srpnu 1986. "Kanibala jsem viděl dvakrát v životě, vždycky to byl sadista," říká sexuolog Jaroslav Zvěřina. Nejznámějším českým lidojedem a zároveň mnohonásobným vrahem byl Ladislav Hojer. Pachatel pěti sexuálně motivovaných vražd byl dopaden v Brně. Tam v roce 1981 spáchal jeden ze svých nejzrůdnějších činů. V noci na tramvajové zastávce si vyhlédl Ivanu (18). Odtáhl ji do parku a zardousil. Pak jí nožem odřezal oba prsy a vyřízl přirození. Tyto části lidského těla si odvezl domů do Prahy, o týden později je uvařil ve slané vodě a zčásti snědl. Je to téměř ukázkový případ. Podle Zvěřiny jsou lidožrouti totiž nejčastěji muži a většinou pojídají ženy. Jsou to navíc častěji docela normální, nenápadní a vzdělaní lidé. "Rozhodně bych to do nich neřekl. Žádná léčba jim ale nepomůže. Mají to v sobě," dodává. Člověk s kanibalskými sklony se nijak extrémě neprojevuje: Lidožroutské choutky se ukazují jen v jeho fantazii a představách. O své úchylce si vede maximálně deník. Někdy ale dojde k tomu, že své perverzní fantazie zrealizuje... "Jde o velmi těžkou poruchu osobnosti, která je doprovázená halucinacemi a bludy. Tito lidé jsou sadisté s nekrofilními sklony," doplňuje psycholog Karel Humhal. V poslední době se navíc i u nás množí útoky, při kterých jsou zbraní zuby. Oběťmi jsou nejčastěji policisté. Naposledy minulý týden takto na muže zákona zaútočil Slovák v Chebu při běžné kontrole. "To není ale projev kanibalismu, nýbrž agresivity," vysvětluje psycholog Humhal.


Jak to chutná? Lidské maso je prý velmi šťavnaté a chutná podobně jako maso koňské. Kanibalové si nejčastěji pochutnávají na lidských genitáliích a prsou. "Neumím si ale představit, jak si může někdo pochutnat na penisu. Je to flaksa, obyčejný sval," pozastavuje se nad choutkami německého kanibala Jaroslav Zvěřina.
Kdo kdy koho snědl * Leden 1997 - Ludmila Spesivčevová, její syn Alexandr a dcera Naděžda v Rusku zavraždili minimálně 22 dívek ve věku mezi třinácti a patnácti lety. Mrtvoly semleli v mlýnku na maso a pak prodávali jako sekanou. * Únor 1999 - v nigerijském Lagosu dva bestiální vrazi zabíjeli mladé ženy jen proto, aby je mohli opéct nad ohněm a sníst. * Srpen 2000 - policie v ruském městě Amursk zatkla muže, který zabil a snědl patnáctiměsíční děvčátko. Muž se nejprve s rodiči dítěte opil, když vystřízlivěli, matka zjistila, že dcera zmizela. * Leden 2003 - texaský kanibal Joe, který holýma rukama zavraždil svou matku a pak snědl její srdce, byl poslán na 30 let za mříže. * Červenec 2003 - doživotí za kanibalismus dostal v Londýně Richard Markham. Tento obchodník s nábytkem zavraždil a rozčtvrtil svého nejlepšího přítele. Jeho paži si pak upekl v troubě. * Říjen 2003 - Allen Menzies ze Skotska se nechal inspirovat hororovým filmem o upírské královně a zavraždil svého přítele. Podřízl ho, vypil jeho krev a snědl kus mozku. Je umístěn v psychiatrické léčebně. * Prosinec 2003 - v Německu probíhá soudní proces s Arminem Meiwesem (41) z Rotenburgu. Přes internet se seznámil s Berndem Brandsem (†42), se kterým se domluvil na hororovém scénáři: nejprve mu uřízl penis, osmažil ho a oba se ho snažili sníst, později Berndovi podřízl krk. Meiwes se hájí tím, že oběť to chtěla. V Německu mu hrozí doživotní trest.
Andy 1972: Kanibaly z donucení Před jedenatřiceti lety se z nich stali kanibalové, kteří se živili lidským masem. Před rokem se ti, kteří přežili, vrátili na místo, kde prožili nejstrašnější hrůzy svého života. Do And, kde havaroval jejich letoun. Osud pětačtyřiceti mladých mužů z ragbyového týmu z Uruguaye, kteří se zřítili s letadlem v roce 1972 na vulkán v Andách, šokoval celý svět. Po 72 dnech bylo zachráněno z ledového pekla 16 zoufalců, kteří přežili. "Každý den myslím na své mrtvé kamarády, jak nás obklopují jejich duchové. Vidím zřetelně jejich obličeje. Dnes jim ale děkuji za to, že s pomocí jejich těl jsem dostal dar přežít a vrátit se," uvedl lékař, který jako první z nich ochutnal lidské maso. "Jednoduše ze mne spadly všechny předsudky. Vzal jsem tehdy kousek skla, odřízl maso a vsunul ho do úst," popsal svoje pocity.
Kdy svět úchylku objevil? Termín kanibalismus vznikl v 16. století, kdy Evropa objevila, že domorodci pojídají lidské maso. "Poté, co oběť zabili, ještě za tepla vypili její krev a vyjedli z ní rychle se kazící části - oči, mozek, srdce a játra. Poté bylo maso důkladně naporcováno a tepelně upraveno," tvrdí odborníci.
Pardon, zabili jsme vám dědečka Potomci anglického misionáře Thomase Bakera přijali po 136 letech omluvu za smrt svého dědečka. Duchovního tehdy na Fidži zabil a snědl místní kanibalský kmen. Před nedávnem ale domorodci uspořádali velkou slavnost, na kterou pozvali Bakerovy potomky. Omluvou se kmen chtěl zbavit prokletí, které je podle jejich náčelníka více než sto let pronásleduje.