50 let starý vermut je unikát a stojí majlant
Pamětníci ho potají upíjeli jako děti na svatbách a rodinných oslavách. Naléval se jako aperitiv místo proslulého cinzana. A zní to možná neuvěřitelně, ale nejslavnější tuzemský vermut Metropol slavil půl století na trhu.
Pod označením dezertní víno se nápoj začal podle šéfa Vinařského fondu ČR Jaroslava Machovce vyrábět v říjnu 1961 ve výrobním závodě v Brně. Právě tam Machovec v 80.letech minulého století působil jako technik ve výrobě. A právě po moravské metropoli vinaři lahodné pití pojmenovali. Později se jeho produkce odstěhovala do Mikulova, kde se vyrábí dodnes.
Půlstoletí slavili v divadle
Jeho 50. výročí se v říjnu slavilo v brněnském divadle Reduta, kde byla vedle současných vermutů vystavena i litrová archivní láhev se žlutou nálepkou právě z roku 1961. Zájemce o její koupi by však musel sáhnout hluboko do kapsy. Taková vzácnost totiž stojí hotový majlant.
„Je to unikát. Tyto vzácné archivní nápoje se prodávají podle zájmu kupců. A takhle stará vína se prodávají od pěti tisíc korun a víc za láhev. Třeba vinaři z Valtic si za každý rok navíc počítají k původní ceně archivního vína stokorunu,“ vysvětlil pro Blesk.cz Jaroslav Machovec.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.