Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

50 let starý vermut je unikát a stojí majlant

Autor: op - 
16. listopadu 2011
16:00

Pamětníci ho potají upíjeli jako děti na svatbách a rodinných oslavách. Naléval se jako aperitiv místo proslulého cinzana. A zní to možná neuvěřitelně, ale nejslavnější tuzemský vermut Metropol slavil půl století na trhu.

Pod označením dezertní víno se nápoj začal podle šéfa Vinařského fondu ČR Jaroslava Machovce vyrábět v říjnu 1961 ve výrobním závodě v Brně. Právě tam Machovec v 80.letech minulého století působil jako technik ve výrobě. A právě po moravské metropoli vinaři lahodné pití pojmenovali. Později se jeho produkce odstěhovala do Mikulova, kde se vyrábí dodnes.

Půlstoletí slavili v divadle

Jeho 50. výročí se v říjnu slavilo v brněnském divadle Reduta, kde byla vedle současných vermutů vystavena i litrová archivní láhev se žlutou nálepkou právě z roku 1961. Zájemce o její koupi by však musel sáhnout hluboko do kapsy. Taková vzácnost totiž stojí hotový majlant.

„Je to unikát. Tyto vzácné archivní nápoje se prodávají podle zájmu kupců. A takhle stará vína se prodávají od pěti tisíc korun a víc za láhev. Třeba vinaři z Valtic si za každý rok navíc počítají k původní ceně archivního vína stokorunu,“ vysvětlil pro Blesk.cz Jaroslav Machovec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi