Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpívající fontána hraje už 23 let!

Autor: mor - 
12. srpna 2009
06:57

Je neobvyklá svými rozměry a unikátní vzhledem. S úžasem se u ní denně zastaví stovky turistů. Podívaná, která trvá maximálně šest minut, ale opravdu stojí za to. O čem je řeč? O Zpívající fontáně v Mariánských Lázních.

Poprvé ohromila lázeňské publikum 30. dubna 1986. Od té doby můžete speciálně hudební produkci slyšet a vidět každou lichou hodinu, kdy se střídají nejrůznější skladby. Autorem Hudby pro fontánu se stal muzikant Petr Hapka. „Jeho píseň se stala hymnou Mariánských Lázní,“ říká ředitelka léčivých zdrojů a správy majetku Ludmila Páterková. V programu zaznívají také skladby hudebních velikánů Chopina, Mozarta, Bacha, Gounoda, Smetany nebo Dvořáka.

Fontána je zajímavá svým vzhledem a funkcemi.V mělké kruhové bazénové míse o průměru 18 metrů je usazena dvanáctidílná plastika kamenného květu se středem z vyleštěné nerezavějící oceli. Fontána má deset základních střikových systémů. Dominantní vodotrysk dosahuje výšky šesti metrů. Je možné vytvořit několik desítek kombinací, které se mění podle nastaveného programu v počítači, který fontánu řídí.


Víte, že…
* fontána poprvé »zazpívala« 30. dubna 1986
* hraje každou lichou hodinu, nejdéle 6 minut
* úvodní skladba je od Petra Hapky
* bazénová mísa má 18 metrů v průměru
* fontána tryská vodu až 6 metrů vysoko
* lze vytvořit desítky variant stříkání
* v oběhu je neustále 12 tisíc litrů vody

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi