Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inkubátor třetího tisíciletí: Špičkové zařízení!

Autor: rys - 
5. srpna 2009
05:05

Říká se jim ostrovy života. Řeč je o inkubátorech, které pomáhají přežít novorozencům, kteří by neměli jinak vůbec žádnou šanci. A teď dokonce české lékařství dostává nové, supermoderní, inkubátory třetího tisíciletí.

„Je to špičkové zařízení, to nejlepší, jaké je na trhu dostupné,“ řekl Blesku primář olomouckého novorozeneckého oddělení Lumír Kantor. Jeho oddělení patří mezi 12 vyvolených novorozeneckých center v Česku, která tyto inkubátory budou používat. „Přístroj opět výrazně zlepší péči o nedonošené novorozence, umožní totiž o tyto děti pečovat ještě šetrněji, než tomu bylo doposud,“ dodal Lumír Kantor.

Proti dosud užívaným inkubátorům se nové zařízení jediným zmáčknutím tlačítka například může změnit na otevřené lůžko, nebo operační či rentgenový stůl. Miminko je přitom neustále zahříváno a monitorováno. „Dříve bylo nutné některé úkony, jako je podání léků, zavedení infuzí a podobně, provádět mimo inkubátor a pak teprve dítě přesunout do inkubátoru. Nyní máme k novorozenci snadnější přístup, aniž bychom s ním museli jakkoliv manipulovat,“ popsal některé výhody nového inkubátoru primář.

evikumiluna ( 5. srpna 2009 08:03 )

Jsem ráda,že se pro miminka vyvíjejí stále nové přístroje,sama čekám mimčo a jsem ve 25 týdnu těhotenství a kdyby se mu zachtělo už tedka na svět,nemusel by to přežít..teda je velmi malá šance na přežití ještě.Ale díky těmto přístrojům už by byla šance vyšší..takže...doufám že ho nikdy potřebovat nebudeme ale je to fajn a jsem ráda za všechny maminky..papa

Zobrazit celou diskusi