Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Energy drinky můžou i zabíjet!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, val - 
13. července 2009
14:54

Jste unaveni a zavírají se vám víčka? Potřebujete se někam dostat autem? Pak nejspíše sáhnete po energy drinku a nebo si dáte kávu. Ale pozor, to vás povzbudí pouze krátkodobě, poté hrozí velké riziko. Po uplynutí účinku může být takový energetický nápoj i zabijákem!

Pokud jste unaveni, řízení se skutečně raději vyhněte! Zastavte si a odpočiňte, nespoléhejte na povzbuzující nápoje, které po několika minutách mají úplně opačný efekt. Informoval o tom server tvnovinky.sk.

“Můžeme to přirovnat k tomu, když vám v autě začne pípat a blikat kontrolka o nedostatku benzinu a vy namísto toho, že pojedete natankovat, bouchnete do palubní desky a rozbijete ji,” vysvětlil účinky “povzbuzováků” odborník na výživu Igor Bukovský.

Energy drinky urychlují vstřebávání alkoholu v krvi. Mají dehydratační účinek, organismus tedy ztrácí tekutiny. Zpomalují krevní oběh a tím i naše reakce. Způsobují chaos v mozku a taktéž ztrátu kontroly. Nesedejte si tedy za volant ani pokud se cítíte krásně svěží. Kofein vyprchá stejně brzy jako alkohol.


Co je energy drink?

Jde o nápoje s legálními stimulanty, vitamíny a minerály, které vám vlijí do žil energii. Nejvíce zastoupenými ingrediencemi jsou kofein, guarana (extrakt z rostliny) a taurin, jako doplňky slouží ženšen, carnitin, creatin či gingko biloba. Často také obsahují velké množství cukru nebo glukózy.

V kombinace s alkoholem

Mix energetického nápoje a alkoholu je silnější než při požití pouhého energy drinku, ale také o něco rizikovější. Nápoj způsobí, že se cítíte méně opilý než skutečně jste. Jak alkohol tak kofein zbavují organismus vody ve velkém.

frymi ( 13. července 2009 15:41 )

Třeba na webu http://www.predskolaci.cz

Zobrazit celou diskusi