Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Náš test: Udrží životabudiče řidiče bdělé?

/
  • Vyzkoušeli jsme hned několik energetických nápojů, patrné rozdíly jsme ale nezaznamenali. Dokonce i chuťově jsou si dost podobné
    Vyzkoušeli jsme hned několik energetických nápojů, patrné rozdíly jsme ale nezaznamenali. Dokonce i chuťově jsou si dost podobné (Svět motorů)
    7. září 2010 ● 00:03

    Zruší únavu, zaručí celonoční čilost za volantem – to vše slibují energetické nápoje a tablety, kterými hýří každá benzínka. My jsme jich na jediné stanici objevili desítku, k tomu poloviční počet kávových plechovek a celý zástup kofeinových žvýkaček a bonbonů.

    Většina námi oslovených šoférů, a to i profesionálů, se spoléhá na obyčejnou kávu. Ta má kromě nižší ceny a všeobecné dostupnosti i další výhodu – nevadí lékařům.

    „Velcí konzumenti kávy by si měli dát pozor na problémy žaludeční sliznice, eventuálně vředovou chorobu,“ varuje lékař olympijské reprezentace Jaroslav Větvička, který se ve světě nejrůznějších povzbuzovadel pohybuje léta. Reaguje tak na obecně známou skutečnost, že káva dráždí žaludek, navíc dehydruje. Takže byste ji měli zapíjet vodou. Zajímavostí je, že na někoho kofein v kávě vůbec nepůsobí, někoho dokonce i tlumí.

    Kofein je volně prodejná droga

    Kofein najdete i ve většině energetických nápojů, které pracují v kombinaci s jinými aktivními látkami, jako jsou cukry, taurin nebo guarana. „Kofein je nejstarší volně prodejná droga,“ říká lékař továrního týmu Škoda Motorsport Jaroslav Jiřík. Někteří lékaři vůbec nechtějí slyšet o tom, že řidiči konzumují energetické či dokonce iontové nápoje. Tyto speciální výživové prostředky jsou podle nich určeny výhradně sportovcům či jiným osobám s vysokým tělesným zatížením. Řidiči by podle nich měli usedat za volant odpočatí a nezneužívat zbytečně životabudiče. „Může to fungovat i jako placebo, které vás má podle reklamy naučit létat a podobně,“ říká psycholog Martin Kořán. „O to horší ale potom bývá efekt, kdy oči klesnou a řidič usne,“ dodává.

    V tekutinách působí rychleji

    A jaké nápoje zafungují nejrychleji? „Je to všechno nastejno. V tekutinách by měl kofein účinkovat rychleji,“ říká Petr Horák, z lékárny Fakultní nemocnice Motol, jehož jsme požádali o zhodnocení kladů a záporů životabudičů. Zároveň ale dodává, že účinky nikdy nelze stoprocentně zobecnit. S jakýmikoliv energetickými pomocníky to ale uživatel nesmí přehánět. Jde o výživové doplňky a záleží na zodpovědnosti každého jedince, kolik jich zkonzumuje.

    Co je vhodné a co ne

    Káva (rychle se vstřebává, není drahá)
    Tekuté energydrinky (rychle účinkují, vyšší cena)
    Kofeinové bonbony a žvýkačky (menší účinnost)
    Hroznový cukr (zanedbatelný efekt, nevhodný pro diabetiky)
    Iontové nápoje (nevhodné pro řidiče, určené pro sportovce)

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

janamala: Shleha! Ale na každýho působí něco jinýho. Každopádně toto mě tak na kopne, že jedu v super formě dalších 6 hodin.

(08. 09. 2010 19:11)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy