Tatranky: Konečně už bez »zlých« tuků?

Tatranky Opavia
Tatranky Opavia  (Autor: Foto Blesk David Malík)
Autor: ida, val - 
24. června 2009
05:55

Tatranky vylepšily recepturu a už neobsahují »zlé« ztužené tuky, které se mohou podepsat na vzniku infarktu, mrtvice, cukrovky... Tak je prezentuje výrobce v nové reklamní kampani. Znamená to ale, že původní tatranky byly zdraví škodlivé?

Podle zjištění Blesku je to spíš velmi nešikovně formulovaná kampaň jejich výrobce. Opavia se u příležitosti čtyřiašedesátých narozenin této pochoutky snažila o vylepšení – vytvořila recepturu, která víc zapadá do moderních představ o zdravém životním stylu.

Nikdo si asi nemyslí, že by právě oplatky byly zdravé a sladkosti by měly být velkou součástí denního jídelníčku, ale pokud už je jíte, měli byste si vybrat to nejméně »škodlivé«. A právě takovým by nová varianta tatranek chtěla být...

Opavia inovuje, ale nešikovně informuje

„Výrobky Opavia vždy byly a jsou zcela zdravotně bezpečné, složené z kvalitních surovin. Změna složení tuků, kterou Opavia provádí u tatranek a všech svých dalších výrobků, souvisí s výživovými doporučeními odborníků z posledních let. Opavia se změnou složení tuků také odlišuje od konkurence. V tatrankách je teď dokonce méně než 0,4 % »zlých tuků«, i když světová zdravotnická organizace doporučuje množství menší než 1 %,“ řekla Blesku tisková mluvčí Jitka Plchová ze společnosti Kraft Foods, která tatranky vyrábí.

Co na to odborník?

„Mezinárodní organizace pro bezpečnost potravin informovala, že trans mastné kyseliny obsažené ve ztužených tucích zvyšují riziko onemocnění srdce, a proto by měl být jejich příjem ze všech potravin velmi nízký,“ potvrdila doktorka Věra Adámková, CSc., kardioložka z pražského IKEMu.

bara ( 25. června 2009 08:50 )

a nejen to - spousta různých aktivit pro děti, kroužků a podob. byla zrušena. Hudebka stojí tak, že rodina s vysokoškolsky vzdělanými rodiči, pokud je nikdo z rparodičů nepodporuje, nebo nekradou, která ale splácí hypotéku na byt a má dvě děti, si ledasco nemůže dovolit, nebo důchodce, který žije sám v garsonce, tomu zbyde na vše - jídlo, oblečení a kulturu po zaplacení nájmu a energie v průměru jen 2 tisíce...atd. Kolik lidí je teď bez práce, kteří jsou třeba i vzdělaní odborně, ale žijí na hranici chudoby i ti, co třeba i pracují, ale nedosahují na venkově ani průměrné mzdy???

bara ( 25. června 2009 08:46 )

upřesňuji a opravuji - "dovolit sotva každá dvacátá rodina"

bara ( 25. června 2009 08:45 )

))) hezký...))) Jo - někdo tady uvádí, že plat byl 2800..ano, ale z toho se na bydlení dala šestina či sedmina - dnes vysokoškolák dá za rodin,. bydlení polovinu. A Francouzi o nás kdysi na začátku osmedsátých let tvrdili, že jsme bohatí, protože skoro každá rodina tady vlastnila chatu či chalupu - bydlení na venkově, tohle např. právě ve Francii si nemůže dovolit sotva každá dvacátá rodina...atd. atd. Jo - nebyly banány, ale taky fronty na pracáku... byli jsme ve výrobě spousty zboží (nejen látek, oblečení) naprosto soběstační. A byly fronty na banány, ale ne fronty na úřadu rpáce - co je horší či lepší? UPOZORŃUJU, že jsem nikdy - ani nikdo z mé raodiny - nebyl u komoušů!! Ale naopak jsme byli nepřátelé socialismu. Jenže - není jen černá a bílá!!!

jany ( 24. června 2009 15:13 )

a plat byl 2800

mouse ( 24. června 2009 13:41 )

Zobrazit celou diskusi