Jak bojovat s chřipkou? Pivem z kopřiv!
Pivaři mohou jásat. Proč se při boji s nachlazením ládovat pilulkami? Vždyť je tu pivo! Konkrétně z kopřiv, které mají blahodárné účinky. V Ostravě z nich uvařili speciální jedenáctku proti chřipce.
"Kromě tradičních surovin jsme ve fázi, kdy se sladina vaří s chmelem, přidávali sušené kopřivy," vysvětlil vrchní sládek Zámeckého minipivovaru v Zábřehu Václav Baron. Ten na 700 litrů zlatavého, respektive zelenavého moku spotřeboval sedm kilo kopřiv.
Zdravotní účinky kopřiv znali už staří Římané, kteří rostlinu zavlekli na Britské ostrovy. Tam se kopřivové pivo dodnes pije jako lék na dnu nebo nachlazení. Podobné účinky má i jedenáctka ze Zábřehu. Posiluje organismus a v současném pravém zimním počasí ji ostravští pivovarníci doporučují proti chřipce.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.