Naopak! Povzdechy pamětníků typu 'Dřív jsme se měli líp!' jsou mylné. Čeští statistici totiž sestavili tabulku, ze které vyplývá, že dřív se muselo na většinu zboží vydělávat mnohem déle.

například kilogram kuřete. Ještě před třiadvaceti lety na něj lidé museli pracovat víc jak 108 minut. Za stejnou dobu by si dnešní Čech vydělal na více než tři kuřata. Podobné je to s automatickou pračkou. Zatímco v roce 1985 na ni lidé 'dřeli' v průměru 183 pracovních hodin, loni stačilo o necelých sto hodin méně.

Jak dlouho jsme museli pracovat na:
Autor: Blesk

Naopak delší dobu si dnes musíme odpracovat, pokud si chceme koupit základní potraviny, jako jsou mléko a chléb. Například na kilogram chleba jsme na konci loňského roku pracovali zhruba 11 minut. V polovině 80. let se na něj dělalo přibližně o minutu a půl méně. "Musíme ale vzít v potaz, že ceny základních potravin, jako chléb či mléko, byly za socialismu uměle stlačeny dolů, aby se udržel sociální klid ve společnosti. Ze stejného důvodu byly na uměle nízké úrovni udržovány i základní zdroje zábavy, jako je návštěva kina," říká David Marek, finanční analytik společnosti Patria.

Dražší, ale kvalitnější
Na škodovku se ale podle nejnovějších statistických údajů 'nadřeme' opravdu dost. Kdo po ní zatouží, musí si v průměru odpracovat 466 dní. Pokud chtěl někdo nové auto v roce 1985, musel kvůli němu strávit v práci 413 dní, tedy o 53 pracovních dní méně. "Neměli bychom však opomenout rozdíl v kvalitě. Poměr ceny škodovky a průměrné mzdy je dnes sice vyšší než v roce 1985, ale technologický rozdíl je značný," upozorňuje Marek.