Sladovníci pláčou nad kvalitou ječmene

Autor: Pavel Ryšlink - 
11. srpna 2002
17:05

Výroba piva je ohrožena. Do ječmene se daly plísně.

Obilí není správně zlaté, výroba piva je podle odborníků ohrožena Plné hlavy starostí mají sladovníci s kvalitou letošní sklizně ječmene. Velká část ječmene totiž byla znehodnocena dešti. Obilí ztratilo svou zlatou barvu a daly se do něj plísně. Ohrožena je výroba piva. "Pršelo do plné zralosti. Zrno pošedlo, ale to by ještě nijak podstatně neovlivnilo kvalitu sladu. Horší je, že se zvýšil obsah plísní," konstatoval výrobně-obchodní náměstek prostějovských Obchodních sladoven Jan Přikryl a dodal: "Toto biologické poškození zrna sice částečně dokážeme eliminovat, jenomže nám to komplikuje život a nikdy nemůžeme dosáhnout takové kvality jako u ječmene, který je prostý plísní." Plísně ve sladu jsou příčinou tzv. gushingu, což je přepěňování piva. Sladovníci se proto plísní bojí jako čert kříže. "Jakmile dodáte slad s potenciálem gushingu, dostanete se na černou listinu a s odbytem je konec," míní Přikryl s tím, že z nekvalitního sladu kvalitní pivo prostě nelze uvařit. To potvrzuje i sládek litovelského pivovaru Petr Kostelecký. "Kvalita piva samozřejmě závisí na vstupních surovinách. Jakákoliv vada se projeví na kvalitě piva," tvrdí Kostelecký, který se ovšem o jakost surovin nemusí obávat. "Zajišťujeme si slad výhradně ze surovin z nejbližšího okolí a tady naštěstí byla úroda ječmene prvotřídní," konstatoval Kostelecký a dodal: "Mnohé pivovary ale mohou mít problémy." Špatná je však situace v Čechách. "V Čechách není ještě sklizeno ani padesát procent ječmene. Podle našeho názoru je to i ve špatné organizaci sklizně. Sice všechno dozrálo zároveň, ale myslím, že daleko víc obilí mohlo být sklizeno za ideálních podmínek. Jakmile do zrna zapršelo, je to špatné," konstatoval sladovník Přikryl.