Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medvědi Tom a Jerry slavili kulatiny

Autor: Jana Ulrichová - 
15. ledna 2009
14:56

Kulaté 20. narozeniny oslavili ve středu nejstarší svěřenci chovatelů Jaroslava Kani (49) a Radky Šarkanyové (47) z Veletic na Žatecku syrští medvědi Tom a Jerry.

Kromě oblíbených jablek a mrkve dostali i dvoupatrový dort se šlehačkou, ovocem a ovocným želé, ve kterém se ale jen povrtali. Pochoutka tak zbyla i na jejich mladší kolegy, karpatské medvědy Bleska a Utu, kteří ji ocenili více.


Toma a Jerryho, které stejně jako svá ostatní zvířata cvičí pro film a reklamu, mají chovatelé odmala. Coby šestitýdenní mláďata si je vzali z ostravské zoo. "Synovi jsem tehdy zlikvidovala dětský pokoj, dali jsme tam piliny a ohrádku a začali vychovávat medvědy," vzpomínala Radka.

Když bylo Tomovi a Jerrymu tři čtvrtě roku, začal s nimi Jaroslav cvičit. Už tehdy se projevily jejich rozdílné povahy. "Tom je učenlivý a za žrádlo udělá cokoli. Jerry je netrpělivý a zbrklejší, proto jsem ho učil hlavně rychlé cviky, jako například skoky," vysvětlil chovatel.

První roli získali Tom a Jerry ještě coby medvíďata ve filmu Marie Poledňákové Dva lidi v zoo. Od té doby hráli v desítkách hlavně zahraničních filmů a reklam. Kromě toho s nimi chovatelé několik let hostovali i v řadě cirkusů po celém světě.


V současné době cvičí Jaroslav Kaňa a Radka Šarkanyová kromě Toma a Jerryho ještě další dva medvědy a také lva Leona. V minulosti s nimi sdílely domácnost i další šelmy včetně pumy, levharta, jaguára a brtníka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi