Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští kanáři: Který umí zpívat nejlíp?

Autor: Vlaďka Hradská - 
10. ledna 2009
09:23

Soutěžit na mezinárodní úrovni se dá v ledasčem. Dokonce i v tom, který kanár zazpívá nejlépe. Česko není v této soutěži žádným nováčkem...

Právě naopak. Mezinárodní mistrovství v kanářím zpěvu se konalo už po třiasedmdesáté a aspiruje tak na zápis do české Guinessovy knihy rekordů v nejdéle nepřetržitě pořádané soutěži u nás.


Anonymní mezinárodní soutěže ve zpěvu hrackých kanárů se letos zúčastnilo 188 ptáků. Porotci měli jediný úkol. V naprostém tichu poslouchat trylky, pípání a další zvuky, které kanáří samečci vydávali.

"Původní zpěv kanára byl úplně jiný, než dnes. Byl vysoký. Teď je to naopak. Čím pomalejší a hlubší, tím lépe," řekl Miroslav Novák (75), který kanáry chová přes 40 let.

Naučit kanára správně zpívat není vůbec jednoduché. Rozhoduje strava, teplota a světelné podmínky. "Mám jich doma šedesát, nesmí na sebe vidět, aby se nedráždili. Denně jim připravuji speciální vaječnou míchanici s houskou a mákem," prozradil svůj chovatelský trik Novák.

A jak se donutí kanár, aby zazpíval právě před porotou? Finta je ve světelných podmínkách. Chovatelé vybrané kanáry drží v temném prostředí. Přenášejí je na různá místa. Pták pak na světlo reaguje zpíváním. Chovatel si pro soutěž vybere ty, kteří mají svým dutým zpěvem šanci porotu zaujmout a s těmi pak 'trénuje'.


Jak se kanáři dostali do Evropy
Divokého zeleného kanára s jásavým zpěvem přivezli koncem 15. století do Evropy španělští dobyvatelé. Svoji domovinu má, jak jinak, na Kanárských ostrovech. Zpočátku vzácný pták, který se dával jako dar královnám, postupně zdomácněl. Vznikla tři plemena - kanár zpěvný (hracký), postavový a barevný.

Jak přišel hracký (zpěvný) kanár ke svému jménu

V německém pohoří Hrac nosili horníci do dolů klícky s kanáry. Svým chováním je pak ptáci varovali před nebezpečnou koncentrací důlních plynů. Unikající metan totiž na citlivé kanáry rychle působil. Vyšlechtěný hracký kanár se vyznačuje dutě znějícím, hlubokým a pomalu přednášeným zpěvem bez rušivých ostrých a vysokých tónů. Král ptačích zpěváků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi