Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik stojí štěstí? 265 tisíc!

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: Petra Hátlová - 
19. prosince 2008
05:00

Co je štěstí? A dá se vůbec vyčíslit penězi? Podle australských vědců ano! Vzali nejšťastnější událost v životě lidí – narození dítěte – a po dlouhém zkoumání došli k částce 265 tisíc korun.

Přesně tolik byste museli najednou dostat, abyste byli stejně spokojeni! A co na to říkají Češi? Blesk se zeptal...

Psychologové se ale shodují, že štěstí je stav, který je jen krátkodobý. „Pocit štěstí doprovází euforie, slast či rozkoš. Člověk to dokáže velmi rychle přijmout. Ale během chvíle je přestává vnímat. Pak na pomyslném žebříčku hodnot dochází k poklesu pocitu,“ říká psycholožka Barbora Wenig z Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví.

Australští vědci provedli studii, která se snažila štěstí člověka převést do materiálních hodnot. Spočítali, že štěstí z příchodu dítěte do rodiny se rovná zisku zhruba 265 tisíc korun. Pokud ale dojde k úmrtí potomka, tak se hodnota ztráty zvyšuje 2,4krát, tedy na 636 tisíc.

„To se dá vysvětlit tak, že lidé zisk přijímají snáze než ztrátu,“ tvrdí Wenig s tím, že štěstí může mít různé podoby. Právě ta krátkodobá euforie je typická pro mladší lidi. Starší lidé spíše zažívají pocit životní spokojenosti, který je dlouhodobější.

Co si o výzkumu štěstí myslí Češi?

Tabulka Tabulka | Foto Blesk - Lucie Koubová

Kdo je nejšťastnější?

Častěji šťastně zadaní lidé než lidé svobodní nebo samotáři. Velká dávka štěstí souvisí i se splněnými ideály a životní úrovní. Z toho pohledu jsou šťastnější zase lidé úspěšní v zaměstnání či podnikatelé, kteří jsou si sami sobě pánem. Statistiky zase ukazují, že šťastnými jsou lidé od čtyřiceti let výše. Psychologové to vysvětlují získaným životním nadhledem.