Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

První transplantace průdušnice na světě

Transplantace
Transplantace  (Autor: Infografika Blesku)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2008
12:01

Kolumbijka žijící ve Španělsku je první osobou na světě, které byla provedena na míru ušitá transplantace průdušnice s pomocí jejích vlastních kmenových buněk.

Úspěch operace, která se uskutečnila v červnu s využitím buněk vypěstovaných z ženiny kostní dřeně, podle vědců zvýšil naději na možnost budoucích transplantací dalších orgánů bez rizika, že organismus cizí tkáň nepřijme a bez nutnosti brát léky tlumící imunitní systém.

Tým lékařů a sester z novojičínské nemocnice se stal prvním v historii Ghany, ... Tým lékařů a sester z novojičínské nemocnice se stal prvním v historii Ghany, ... | Ivana Žáková a archív lékařů

"Možnost, že tato dáma zažije odmítavou reakci organismu, je téměř nulová," řekl doktor Paolo Macchiarini z kliniky v Barceloně, který vedl tým, jenž transplantaci provedl. "Pacientka si užívá normální život bez známek odmítnutí už čtyři měsíce," dodal.

252148:gallery:true:true

Claudia Castillová vyhledala pomoc lékařů poté, co jí tuberkulóza zničila část průdušnice V důsledku toho měla problémy s dýcháním, byla náchylná k infekcím a nemohla se starat o své dvě děti. Jedinou možností pro ni byla experimentální operace, anebo odebrání části plic, což by podstatně zhoršilo kvalitu jejího života. "Nebyla to jen otázka přežití, ale také otázka kvality života," řekl Martin Birchall, chirurg z Bristolské univerzity.

Transplantace Transplantace | Infografika Blesku

Poté, co našli vhodného dárce, zničili nejprve vědci jeho buňky a do chrupavčitých buněk vpravili kmenové buňky Castillové vypěstované z její kostní dřeně. Stejným způsobem vytvořili i epitelové buňky, které průdušnice vystýlají. Tím laboratorně vznikl hybridní orgán, který organismus Castillové vnímá jako vlastní a tudíž nejsou potřeba žádné imunosupresanty, tedy léky potlačující imunitu.

Castillová neměla po operaci žádné problémy a nemocnici opustila po deseti dnech. Vrátila se k normálnímu životu a dokonce telefonovala svým lékařům, aby se jim pochlubila, že bez nejmenších potíží protancovala celou noc.