Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britský princ Charles: Bože, už je mi 60!

Autor: INT, zar - 
14. listopadu 2008
05:00

Je nejznámějším čekatelem na trůn ve světě. A už by na něj rád usedl, věk na to přece jen má. Právě dnes oslaví britský princ Charles 60. narozeniny.

Ve čtvrtek pro něj uspořádala královna Alžběta II. slavnostní recepci a večeři v Buckinghamském paláci, kdy pozvala na 450 hostů.

Jeho slavné neslavné hlášky:

Při pohledu na prince Harryho:
"Ach… Zase chlapec. A zrzek k tomu."

Při telefonátu s Camillou:
"Chtěl bych žít v tvých kalhotách, vše by bylo mnohem snadnější..."
"Chtěl bych být tvůj tampon."

V sobotu by měla následovat soukromá oslava, kterou pořádá jeho manželka Camilla (61), vévodkyně z Cornwallu. Oslavenci zazpívá rocker Rod Stewart.

Camilla si lámala hlavu, jaký dárek manželovi věnovat. „On už všechno má,“ nechala se slyšet. Rozhodla se, že Charles dostane 60 dárečků. Mimo jiné nechala svázat jejich milostnou korespodenci... (více zde)

U příležitosti jeho narozenin bude vydána upomínková mince a televize BBC také připravila rozsáhlý dokument Charles v šedesáti...

Všechny ale zajímá: Kdy usedne na trůn? Jeho matka Alžběta II. před pár měsíci oslavila 82. narozeniny a dala najevo, že do důchodu odejít nemíní.


Jeho život ve zkratce:

Narozen: 14. 11. 1948
Celé jméno: Charles Philip Arthur George
Rodiče: královna Alžběta II., princ Philip
Povolání: následník trůnu, nejstarší princ z Walesu v britské historii
Rodinný stav: ženatý
Vzdělání: studia antropologie a archeologie, vojenská služba u letectva a námořnictva
Zájmy: architektura, ekologie, alternativní medicína, charita, malování, lyžování, auta Aston Martin, divadlo, pólo, vlastní nadace
Tituly: princ z Walesu, bakalář historie na Cambridgi

Charles a Diana

První Charlesovou manželkou se 29. července 1981 stala Diana Spencer (†36). Jejich pohádkovou svatbu v londýnské katedrále sv. Pavla sledovalo po celém světě na tři čtvrtě miliardy lidí.

Manželství ale nebylo příliš šťastné a brzy se ocitlo v krizi. Společné problémy vyvrcholily až Dianiným pokusem o sebevraždu. V roce 1992 královská rodina oficiálně přiznala, že oba žijí odděleně, čtyři roky nato se rozvedli. Narodili se jim dvě děti, princové William (26) a Harry (24). Dianin život skončil tragickou automobilovou nehodou v Paříži v roce 1997, kdy ujížděla se svým milencem Dodim al-Fayedem před paparazzi.

Charles a Camilla

Charles se s Camillou znal od mládí. Už před svou první svatbou s Dianou byli milenci. Ale královskou rodinou nebyla Camilla shledána jako vhodná matka princových dětí, takže jim zakázali vzít se. I tak spolu stále udržovali velmi blízké styky, i když se Camilla v roce 1973 vdala. Po jejím rozvodu a po smrti Diany se už vztahem netajili. Princ ale špatně nese, že Camillu poddaní zrovna »nemusí«. Ta kdysi proslula otázkou na Charlese: Má prababička byla milenkou vašeho pradědečka - co s tím uděláme?