Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Princ Charles: Nasadil lamy proti liškám!

Princ Charles
Princ Charles  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
9. června 2008
12:10

Charles miluje ovce, ale není sám. Jeho ovečky milují také lišky. A jak si s ryšavými šelmami poradit, když je nechcete střílet? Princ nasadil do akce agresivní jihoamerické lamy alpaky!

Britský korunní princ Charles je zanícený ekolog, který na svých farmách prosazuje bio zemědělství. Jeho stáda ovcí ovšem každý rok decimují lišky.

Princ z Walesu je ale nechce střílet ani trávit. Modrá krev si ale vždy poradí - Charles do akce nasadil divoké lamy. Ty si totiž s ovcemi skvěle rozumí, ale šelmám dají co proto, jen když se ke stádu přiblíží.

Lišky Charlesovi ročně zabily až padesát nově narozených jehňat. Ale s lamami zatím nedošlo k jediné ztrátě. Alpaky totiž nedají liškám žádnou šanci, sotva je zpozorují, rozběhnou se k nim a snaží se je zahnat svými kopyty nebo dokonce ubít.

Zatím Charlesovi zaměstnanci ale žádnou mrtvou lišku neobjevili, přesto letos na jaře nedošlo k žádné ztrátě ve stádu ovcí.

"Když liška vstoupí na pastvinu, všechny k ní okamžitě jdou nebo běží. Alpaka může kopnout nebo dupnout velmi silně, takže liška dostane rychle jasnou odpověď," tvrdí Rob Bettinson, chovatel lam.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině