Sýry, pro které by labužník i vraždil!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: luc - 
9. listopadu 2008
05:00

Starobylá vikingská viagra, ilegální sardinská bašta Casu Marzu, čedar irských farmářů- experimentátorů nebo 2000 let starý Francouz jménem Cantal. To jsou nejexotičtější sýry z Evropy, pro které by gurmán snad i zabil.

Čím jsou výjimečné? Kolik za ně labužníci, toužící po chvilce blaženosti chuťových buněk, platí?

CASU MARZU - Prošpikovaný larvami
Sýr vyráběný na Sardinii je zvláštní hned ze dvou důvodů. Zaprvé patří k zakázaným lahůdkám, zadruhé je světovým unikátem. Do tohoto sýra se totiž vkládají živé pohybující se larvy zvané sýrohlodky drobné. Protože se kvůli nim může dostat až do stadia rozkladu a být pro člověka toxický, byla jeho výroba sardinskými úřady oficiálně zakázána. Oficiálně neprodejný

CANTAL - 2000 let starý
Sýr z oblasti střední Francie proslavila hlavně jeho dlouhá historie. První Cantal byl totiž vyroben už před dvěma tisíci lety. Tak dlouhým 'rodokmenem' se může pochlubit málokterá pochoutka. Tento sýr s tvrdou kůrkou dozrává jeden až šest měsíců, jako mladý sýr má jemnou chuť, která se u zralejšího zintenzivní. Cena: cca 140 Kč/200 g

LIVAROT - Balený v rákosí
Je obalen pěti rákosovými proužky, které ho drží pohromadě. Vyrábí se částečně z večerního a částečně z ranního mléka, aby nebyl tučný (ranní mléko má méně tuku). Při uzrávání je tento Francouz barven do červenooranžova. Zajímavostí je, že se Livarot po ukončení zrání propírá v calvadosu, a to mnohdy i několik týdnů. Cena: cca 300 Kč/200 g

 


GAMALOST - Viagra Vikingů

Říká se, že už Vikingové znali jeho afrodiziakální účinky. Norský sýr Gamalost je totiž nejen zdravý (snižuje hladinu cholesterolu), ale údajně i podporuje libido. Jeho chuť i sílu znali už Vikingové. Vyrábí se vždy v červnu na horských salaších v oblasti Hardangr, a teprve na Vánoce se snáší dolů z hor. Nevýhodou je, že velmi silně zapáchá. Cena: cca 150 Kč/125 g


CAHILL'S IRISH PORTER - Farmářský experiment
Manželé Cahillovi, farmáři z irského hrabství Limerick, jsou vyhlášenými čedarovými experimentátory. Přidávají do čedarů výrazné příchuti a rostlinné sýřeniny. Cahillovy sýry se staly populárními už i mimo jejich ostrov, jedním z těch nejslavnějších je i druh Cahill's Irish Porter. Cena: Cca 350 Kč/0,5 kg

QUESO MAHÓN-MENORCA - Španělský šlechtic
Sýru ve tvaru kvádru Španělé říkají král sýrů. Má dlouhou tradici, vyráběl se už v 5. století našeho letopočtu. Zraje minimálně dva měsíce, maximálně rok. Dříve vesničané kvůli kvalitnímu mléku dojili krávy dvakrát denně a do mléka míchali bylinky kvůli srážlivosti. Sýr je specialitou ostrova Menorca. Cena: Cca 170 Kč/125 g