Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dvojčátka: Narodila se ze spermatu zmrazeného na 13 let?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, Famous - 
8. listopadu 2008
12:22

AKTUALIZOVÁNO: Zdravá dvojčata se narodila ženě na Tchaj-wanu poté, co byla oplodněna spermiemi svého manžela, které byly zmrazeny na 13 let.

Na Tchaj-wanu ještě nikdy nebyl zaznamenán případ dětí ze spermií zmrazených na tak dlouhou dobu.

Otcem dvojčat je muž, kterého zprávy identifikují jen příjmením Čchen, jemuž byla ve 23 letech zjištěna rakovina varlat. Lékaři mu oznámili, že musí podstoupit chemoterapii, po níž bude neplodný. Proto si nechal odebrat a zmrazit spermie, ještě než zahájil léčbu.

Nyní je Čchenovi 36 let, je zdravý, ale jeho pohlavní orgány už nemohou produkovat spermie. Proto jeho manželka podstoupila umělé oplodnění s pomocí spermií ležících 13 let "u ledu". Dvojčata se narodila minulý měsíc.


Famous si však vyložil událost jinak. Nutno podotknout, že zpracování je pikantnější. Posuďte sami.

Když u třináctiletého Tchajwance zjistili lékaři v roce 1985 rakovinu varlat, neváhali ani chvíli a ihned zmrazili jeho sperma pro případ, že by chtěl být v dospělosti po vyléčení otcem. Jenže vzorek ležel v mrazáku neuvěřitelných třiadvacet let. I po tak dlouhé době spermie byly schopny oplodnit vajíčko a narodila se z nich zdravá dvojčátka.

Vzorek semene odebrali lékaři dnes šestatřicetiletému Čenovi před třiadvaceti roky. Jedinou možností léčby jeho rakoviny varlat byla v roce 1985 chemoterapie, jenže po ní hrozila chlapci doživotní neplodnost. Případu se ujala lékařská univerzita z hlavního města a zmrazila mladíkovi sperma pro budoucí otcovství. Až loni zatoužil dnes šestatřicetiletý muž po dětech a s manželkou si pro vzorek přišel.

"Nikdy předtím na Tchajwanu nebyl citován případ, kdy by mezi odběrem spermatu a oplozením bylo tak dlouhé časové období," uvedl lékařský odborník z univerzity v Tchaj-peji.