Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Švédsko povolí svatby homosexuálů v kostelech

Nahotu na pláži miluje pětina populace
Nahotu na pláži miluje pětina populace  (Autor: Famous)
Autor: ČTK - 
6. listopadu 2008
14:41

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt ve čtvrtek ve Švédském rozhlase oznámil, že země zřejmě od května příštího roku povolí v luteránských kostelech církevní svatby gayů a lesbiček.

Švédsko se tak stane prvním státem, který toto umožní. Napsal to švédský internetový deník The Local.

"Švédsko by mohlo mít zákon o sexuálně neutrálním manželství k 1. květnu 2009," řekl premiér v rádiu.

Švédští heterosexuálové si mohou zvolit, zda budou mít civilní, či církevní svatební obřad. Homosexuálové se zatím mohou vzít pouze úřední cestou. To by se prý mohlo změnit, pokud poslanci schválí novou legislativu, která má být brzy představena.

Od ledna 2007 mohou žádat o požehnání svého svazku luteránskou církví, což se ale nerovná církevnímu sňatku. Její představitelé se v minulosti několikrát vyslovili, že chtějí zachovat slovo "manželství" pro heterosexuální dvojice. Pastor má navíc právo takovému svazku odmítnout požehnaní.

K luteránské církvi, která se od státu oddělila v roce 2000, se hlásí podle statistik z roku 2007 asi 74 procent Švédů.

Švédsko je vůči sexuálním menšinám velmi liberální. Od roku 1995 zde mají manželství osob stejného pohlaví stejný status jako ta heterosexuální. Homosexuální páry zde mohou adoptovat děti. Pokud bude nový zákon přijat, stane se Švédsko první zemí, která umožní gayům a lesbičkám svatbu v kostele.