Herecká star, která se otevřeně hlásí ke své homosexualitě, je divákům dobře známa jako čaroděj Gandalf ve filmové sérii Pán Prstenů. Svou cestou se herec snaží povzbudit ostatní homosexuály.

Ve své odhalující kampani v gay časopisu Attitude Sir McKellen říká: "V několika školách jsem byl nedávno opravdu zahrnut prací. Když jsem například přijel do smíšené školy v Harpendenu, tak místní křesťané byli tak přesvědčeni o své tolerantnosti a nediskriminaci žáků, že mě pozvali, abych udělil cenu 13letému chlapci a před rodiči částečně vyprávěl i o tom, jaké to je být gay."

"Řekl jsem jim, že všichni jsme součástí minoritních skupin - jsme třeba malí a vysocí, nebo tlustí a hubení, nebo máme třeba červené vlasy. Pak jsem rovněž řekl, ať zvedne ruce ten, kdo si myslí, že je součástí nějaké menšiny. A všichni je zvedli."

Herec (69) rovněž přiznal, že měl s sebou při návštěvách ve školách i Gandalfův meč a bojoval s ním s chlapci i dívkami a všichni si prý vedli velmi dobře. "Hlavní je mluvit na 12 a 13leté děti, protože ony absorbují vše, co jim nabídnete - ať už je to homofobie, nebo tolerance. A to si myslím, že je pozitivní věc."