Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzský vinař nabízí víno z "lejna"

Francouzský vinař z oblasti Langeudoc nabízí víno z "lejna"
Francouzský vinař z oblasti Langeudoc nabízí víno z "lejna"  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
22. října 2008
12:02

Vína z oblasti Langeudoc jsou vedle těch z Bordeaux či Burgundska označována za podřadná či přímo nechutná. Restauratér Jean-Marc Speziale si ale řekl dost!

Podle jeho názoru je to nepravdivé klišé a vína z Languedoc Roussillon mohou být stejně kvalitní jako z jiných francouzský oblastí. Aby si vystřelil sám ze sebe i ze snobů nerozumějících skutečně dobrému nápoji, připravil speciální známkové víno – Le vin de merde. Doslova víno z h***a.

Na etiketu nechal grafikem přikreslit ještě obří mouchu, aby bylo jasné, že sedí na hromádce pořádných výkalů. Pod Le vin de merde je ještě dodatek "Le pire… cache le meilleur" znamenající v překladu: "Ten nejhorší… skrývá to nejlepší."

Jenže v lahvi se skutečně ukrývá lahodný nápoj. Jean-Marc ho totiž piloval ve spolupráci se svým kamarádem enologem a připravil z ručně trhaných odrůd červený syrah a černý grenache.

Zatím je víno k dostání jen v deseti různých obchodech, ale u zákazníků je to hit, každý ho chce ochutnat. Takže od července letošního roku se ho prodalo už pět tisíc lahví. Jedna přijde na sedm eur. Víno je k dostání jako rosé nebo červené.

Lahodný mok vyrábí vinařství Cave cooperative de Cignac – La Grappe Vermeille.

"Samozřejmě je to riskantní nápad. Ale pokud bychom v současném klimatu neudělali nic, nikdo by nás neposlouchal nebo by nám nevěnoval pozornost. Měli jsme na výběr a rozhodli se pro dramatické gesto, protože jsme měli dobrý výrobek, ale nebyli schopni ho prodat," vysvětloval vinař Walter Valgalier BBC s tím, že vína z oblasti Languedoc Roussillon už dávno nepatří mezi ta podprůměrná.