Jogurt snižuje riziko rakoviny

Jogurt prospívá nejen střevům a imunitnímu systému, ale profitovat z nich může také močový měchýř. Díky jogurtu mu nehrozí rakovina!
Pokud člověk konzumuje tento kysaný mléčný výrobek denně, riziko rakoviny močového měchýře se sníží až o 40 procent ve srovnání s těmi, kteří podobné potraviny požívají jen výjimečně.
Podle švédských vědců z Institutu Karolinska chrání měchýř bakterie mléčného kvašení, která se pro výrobu jogurtu používá. Švédští vědci sledovali jídelníček osmdesáti tisíc lidí po dobu devíti let a zjistili, že asi pět set lidí, u nichž se během tohoto období vyvinula rakovina močového měchýře, požívalo jogurt jen zcela výjimečně.
Dva běžné jogurty denně pak snižovaly riziko rakoviny o 45 procent u žen a o 36 procent u mužů. Přitom však neplatí, že by stejný účinek měly všechny mléčné výrobky.
"Kvašené mléčné výrobky jako jogurt obsahují bakterie mléčného kvašení, v pokusech dokázaly potlačit rakovinu močového měchýře u hlodavců. Náš výzkum potvrzuje, že při vysoké konzumaci jogurtu u lidí dojde ke snížení rizika této choroby," uvedli Švédové ve zprávě ke své studii. Ta byla publikována v odborném časopise Clinical Nutrition.