Americký kuchař: Pochutnejte si na ropuše

Ropucha
Ropucha  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
6. října 2008
10:09

S originálním příspěvkem v boji proti jednomu z nejhorších australských škůdců, jedovaté ropuše obrovské, přišel americký televizní kulinářský a cestovatelský pořad Bizarre Foods.

Při natáčení v severní Austrálii nechal jeho moderátor Andrew Zimmern svého kuchaře ropuchy uvařit a jídlo z nich prý bylo velmi chutné, napsal list Nothern Territory News.

Zimmernův šéfkuchař z ropuch nejprve stáhl jejich jedovatou kůži a pak jejich stehýnka připravil s omáčkou z bílého vína a česneku a další část osmažil a podával se sladkou chilli omáčkou.

Erin Brittonová z organizace FrogWatch, která Zimmernovi ropuchy nachytala, se nechala přesvědčit k ochutnání a prohlásila, že stehýnka chutnají jako kuřecí. "Je to každopádně novinka," řekla. Jen stehýnka starších ropuch podle ní mají dostatek masa na obírání, které je kolem kloubů tužší a šlachovitější. "Pokud by se prokázalo, že jejich konzumace je bezpečná, pak by se s problémem ropuch v Austrálii dalo rychle skoncovat," dodala.

Ropucha obrovská je největší obojživelník na světě a pochází z karibských Antil. Do Austrálie byla dovezena v roce 1935, aby bojovala proti škůdcům na třtinových plantážích státu Queensland. Ovšem místo toho, aby plenily škůdce, věnovaly se jedovaté bradavičnaté žáby hlavně vlastnímu rozmnožování, a tak se ze zhruba stovky importovaných jedinců postupně staly desetitisíce a pak miliony. Nyní tato ropucha v Austrálii doslova "okupuje" území o rozloze přesahující milion čtverečních kilometrů a útočí na četné domorodé živočišné druhy od plazů až po hlodavce.