Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čím víc piv, tím krásnější!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: jho - 
28. září 2008
05:00

Asi každý ví, že po pár skleničkách alkoholu ztrácí člověk veškeré zábrany. Opilí lidé jsou mnohem víc upovídaní, méně se stydí a dělají věci, které by je za střízliva ani nenapadly.

Například začínají koketovat s příslušníky opačného pohlaví, o které by za normálních okolností pohledem ani nezakopli. Vědci toto chování potvrdili pokusem, a navíc zjistili, že se nám v opilosti začínají více líbit i lidé stejného pohlaví!

Asi každý z bristolské univerzity dokázali, že se nám už po jedné skleničce alkoholu začínají líbit protějšky, které za střízliva nepovažujeme za atraktivní. Svůj důkaz provedli na 84 heterosexuálních lidech. Půlce z nich podali džus s citronovou příchutí a druhé půlce džus s alkoholem.
Množství alkoholu v podaném drinku odpovídalo zhruba jednomu půllitrovému pivu. Všichni studenti pak dostali po patnácti minutách několik desítek obrázků s muži a ženami a ty pak hodnotili známkou. Na konci se známky opilých a střízlivých studentů porovnaly a výsledek byl hodně překvapivý. Ukázalo se totiž, že opilí studenti dávali lidem z fotografií mnohem lepší známky.

Co dokáže jedno pivo
Skupinka anglických vědců pod vedením Marcuse Munafa zjistila, že jen jedno pivo stačí k tomu, aby se nám líbilo mnohem víc lidí, než je obvyklé. Alkohol má přitom okamžitě po požití úplně stejný účinek na muže i ženu. "Obě pohlaví pod vlivem alkoholu hodnotila tváře na fotkách přibližně o deset procent lépe," prozradil Nedělnímu Blesku Marcus Munafo z bristolské univerzity.

Vědci také zjistili, že se nám po alkoholu začínají více líbit nejen protějšky, ale i příslušníci stejného pohlaví. Možná proto v dnešní době nikoho nepřekvapí, že se na zábavě mezi sebou začnou vášnivě líbat dvě heterosexuální dívky, které toho vypily tolik, že si prostě začaly připadat navzájem velmi atraktivní.

Více vypitých piv, více krásných lidí
Marcus Munafo předpokládá, že s větším počtem vypitých piv roste nejen hladina alkoholu v krvi, ale i atraktivita lidí kolem nás. "Je dost možné, že po dvou pivech budeme vzhled lidí hodnotit až o dvacet procent lépe. A dá se očekávat, že to poroste i s dalšími drinky. Už to ale zřejmě nebude takový skok, jako po první vypité skleničce. A samozřejmě to nemůže růst do nekonečna," míní vědec. "To je ale pouze moje spekulace," upozorňuje.
Snížená schopnost hodnotit vzhled lidí vzniká ihned po vypití skleničky alkoholu u obou pohlaví stejně. Angličtí vědci ale zjistili, že po 24 hodinách už jsou v hodnocení vzhledu mezi mužem a ženou velké rozdíly. Ještě druhý den po požití alkoholu vnímají muži atraktivitu žen zkresleně, zatímco ženy už po mužích, kteří se jim ještě včera líbili, ani nevzdechnou. "Ženy totiž častěji než muži 'přepisují' svůj úsudek, zatímco u mužů stále setrvává původní názor," myslí si Munafo.