Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hurikán Gustav: Evakuace New Orleans!

Hurikán Gustav na Kajmanských ostrovech
Hurikán Gustav na Kajmanských ostrovech  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK - 
31. srpna 2008
07:46

Hurikán Gustav se přehnal přes Kubu, kde za sebou nechal spoušť, a řítí se na New Orleans. Starosta vyhlásil povinnou evakuaci.

Hurikán by měl k pobřeží Louisiany dorazit v pondělí nebo v úterý.
Příkaz k evakuaci, který ale nebudou úřady vynucovat, začne platit od osmé hodiny ráno místního času, tedy od 15:00 SELČ, a to nejprve v nízko položené části města West Bank. Část East Bank bude následovat od 12:00 místního času, tedy od 19:00 SELČ.

Obyvatelé města mají v živé paměti dramatické události, které v roce 2005 provázely příchod hurikánu Katrina. Nepříliš dobře zvládnutá situace, kdy živel město zdevastoval, tehdy vedla k obrovským hmotným škodám a především ke ztrátě asi 1500 lidských životů.

Tomu se chce nyní radnice vyhnout a připravuje město na příchod Gustava už od pátku. V rámci zatím nepovinné evakuace už opustily město tisíce obyvatel.

Gustav při svém dosavadním postupu karibskou oblastí připravil na Haiti, v Dominikánské republice a na Jamajce o život 85 lidí.

Přechod hurikánu přes kubánský Ostrov mládeže a poté i přes samotnou Kubu za sebou zanechal v sobotu řadu zraněných a především obrovské hmotné škody. Žádné zprávy ale nehovoří o obětech na lidských životech. Ostrov zalily přívaly vody, které zdevastovaly silniční síť, vichr zpřetrhal elektrické rozvody, polámal tisíce ovocných stromů.

Síla hurikánu Gustav, který k Louisianě směřuje přes Kubu, zatím dosahuje čtvrtého stupně z pětistupňové bouřkové Saffirovy-Simpsonovy škály, rychlost jeho větru se pohybuje kolem 240 kilometrů v hodině.

O tom, jak hurikán vznikl, se dočtete zde!