Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gruzie bude za integritu bojovat mírovými prostředky

Gruzínský prezident Michail Saakašvili
Gruzínský prezident Michail Saakašvili  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK - 
26. srpna 2008
20:22

Gruzínský prezident Michail Saakašvili v úterý v televizním projevu obvinil Moskvu, že chce silou měnit hranice v Evropě.

V první reakci na ruské rozhodnutí uznat gruzínské proruské regiony, Abcházii a Jižní Osetii, jako samostatné státy zdůraznil, že Gruzie se nevzdá a bude bojovat za obnovení své územní celistvosti, ale výhradně mírovými prostředky.

"Je to první pokus od druhé světové války o změnu hranic v Evropě silou," řekl Saakašvili. "Budeme pokračovat v boji za obnovení naší územní celistvosti mírovými prostředky. Není žádných pochyb o tom, že Gruzie bude jedna a nerozdělená. Zlo porazíme," dodal v emotivním projevu.

Rozhodnutí Ruska uznat separatistické regiony je podle Saakašviliho nezákonné a nebude mít žádné právní důsledky. "Ani pro Gruzii, ani pro zbytek světa."

"Rusko udělalo strategickou chybu mimořádných rozměrů a vážně tím poškozuje své postavení v moderních mezinárodních vztazích," dodal Saakašvili.

Vyzval zároveň vedoucí západní představitele, aby urychlili přijetí Gruzie do Severoatlantské aliance a do Evropské unie.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes uznal nezávislost Abcházie a Jižní Osetie necelých 20 dní po neúspěšné gruzínské ofenzivě k opětovnému získání moci nad Jižní Osetií.