Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čeští entomologové dostali obžalobu

Hmyz - ilustrační foto
Hmyz - ilustrační foto  (Autor: Jan Kopřiva)
Autor: INT, šim - 
19. srpna 2008
17:15

Dva entomologové, kteří byli 22. června zadrženi v indickém Dárdžilingu za nezákonný sběr hmyzu, dostali od svého právníka obžalobu.

V obžalobě je údajně také přiznání Petra Šváchy a Emila Kučery k tomu, že v národním parku byli a chráněný hmyz opravdu sbírali. Oba dva však toto nařčení odmítají a považují jej za naprostý nesmysl. Informoval o tom sever Aktuálně.cz.

"K vytvoření těchto falešných a vykonstruovaných obvinění byly použity ony bianko podepsané listiny, které měly sloužit jak bylo jmenovaným sděleno při podpisu, pouze na doplnění seznamu zadržených věcí," sdělil serveru Vladislav Malý z České společnosti entomologické

Oba vědci se hájí tím, že na chráněné území nikdy nevkročili. V místech, kde hmyz sbírali, prý kdosi kácel stromy a pásly se tam krávy.

Soudce již minulý týden v úterý rozhodl, že by celý proces měl začít a skončit mezi 25. a 29. srpnem. A vědci věří, že by pro ně mohl dopadnout dobře.

Podle úterního rozhodnutí soudce musejí lesníci Čechům vrátit peníze, které jim zabavili při zatčení, v přepočtu zhruba 15 500 Kč. Zrušeno bylo také nařízení, aby se oba dvakrát týdně hlásili na tamější policejní stanici.