Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

I Česka se dotkla válka v Gruzii

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Lenka Bartáková - 
14. srpna 2008
05:00

Teroru rusko–gruzínské války se nevyhnula ani Česká republika. Dva novináře z týdeníku Reflex totiž ve středu přepadli a okradli ozbrojenci v Jižní Osetii.

Oba novináři – Marek Hudema a Tomáš Tesař naštěstí zůstali naživu...

Polovojenská jednotka se samopaly v rukou přepadla ve středu kolem poledne novináře Marka Hudemu a Tomáše Tesaře na území separatistické Jižní Osetie. "Byli to buďto Osetinci, nebo Čečenci," prozradil Blesku šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr. Sdělil také, že zaměstnanci jeho časopisu přišli o veškeré své vybavení: "Sebrali jim doklady, peníze i foťák. Nechali jim akorát mobilní telefony." Dokonce prý ozbrojenci reportéry připravili i o automobil. "Došli tedy pěšky do Gori," vysvětlil Šafr.

Město Gori je ale v obležení ruských vojsk. Zpravodajové tedy byli nuceni spojit se s ruskou armádou. Jeden z tamních vojáků se je pokusil převést na 'druhou stranu barikády', ke Gruzíncům. "To se nepovedlo. Začali po nich střílet. Bylo to doslova peklo," popsal situaci šéfredaktor s tím, že napodruhé se přece jen přechod na spřízněnou stranu podařil. "Redaktoři ale museli ujít dva kilometry válečným územím," sdělil Šafr a na závěr dodal, že nyní jsou Hudema a Tesař na cestě do Tbilisi, kde již na ně čekají ostatní novináři s pomocí.


Gruzie i Rusko uctily mrtvé – Válka ale neskončila...

Státní smutek za uctění památky občanů, kteří byli zabiti ve válce, držela včera Gruzie i Rusko. K zastavení bojů prý ale nedošlo...

Přestože se obě znesvářené strany dohodly na obnovení míru, Gruzie obvinila Rusko z porušení příměří. Do Gori prý vjelo 50 ruských tanků, město ostřelovaly. Moskva to ale popřela. Kvůli válce nicméně ČR hrozí potíže. Potýká se totiž s poklesem dodávek ropy z ruského ropovodu Družba. Náhradou pro přísun černého zlata je ázerbájdžánský ropovod. Ten je ale nyní na území Gruzie uzavřen. „Mohou se objevit potíže, ale zatím žádné nemáme,“ uvedl člověk z Unipetrolu.

Na čem se domluvily?

● obě strany zastaví vojenské operace

● obě strany zaručí přístup k humanitární pomoci

● ruské i gruzínské vojenské jednotky se vrátí na původní pozice

Čtěte také:

Vládní speciál přivezl z gruzie nejen Čechy