Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nacistický Doktor smrt se skrývá v Patagonii

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, psp - 
9. července 2008
10:50

I více než šedesát let po válce kdesi v Jižním Americe stále žijí nacističtí zločinci. Lovcům nacistů se nyní podařil kapitální kousek. Objevili stopu, že se v jižní Chile skrývá v současnosti nejhledanější Hitlerův nohsled známý jako Doktor smrt.

Středisko Simona Wiesenthala věří, že objevilo stopu Aribeta Heima v Patagonii, kde žije jeho dcera. Tip získalo ze dvou nezávislých zdrojů. Na místo už vyslalo své vyšetřovatele, aby Haima, kterému by bylo, pokud ještě žije, 94 let, našli. Na hlavu Heima je vypsaná odměna 315 000 euro.

Aribet Heim působil v koncentračním táboře Mauthausen, kde proslul nelidskými pokusy na židovských vězních, které vraždil obzvláště krutým způsobem. Mezi jeho nejoblíbenější metody patřily benzínové injekce přímo do srdce. Běžně prováděl amputace bez anestetik a části těl svých obětí používal jako dekorace.

"Jeho zločiny jsou plně zdokumentovány jím samým, protože si vedl záznamy o všech operacích, které provedl," řekl Efraim Zuroff ředitel izraelské kanceláře Střediska Simona Wiesenthala.

Heima po válce zadržela americká armáda, ale byl za pochybných okolností propuštěn. Až do roku 1962 pak nerušeně provozoval v Baden-Badenu gynekologickou praxi, poté co se o něj začaly zajímat úřady, uprchl a jeho stopa mizí v Jižní Americe.

(Zdroj BBC)