Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

VIDEO: Let snů uskutečnil na křesle neseném balonky

Autor: ČTK - 
6. července 2008
10:23

Američan Kent Couch (48) si v sobotu splnil svůj sen - přeletět třísetkilometrovou vzdálenost z Oregonu do Idaha na zahradním křesílku, které nadnášely jen barevné balonky naplněné heliem.

K tomu, aby se v oregonském Bendu vznesl, použil Couch více než 150 pestrobarevných balonků. Aby mohl klesat k zemi, vzal si s sebou na cestu také spolehlivou vzduchovou pistoli. Díky ní přistál o 378 kilometrů dál na poli v Idahu v malém farmářském městečku Cambridge, kde vzbudil nemalou senzaci.

"Moje žena pracuje na městském tržišti. Přiběhla a křičela: 'Chlápek na křesle s balonky právě přeletěl nad tržištěm.' Všichni jsme vyběhli ven a tam byl, letěl asi třicet nebo šedesát metrů nad zemí. Vzduchovkou prostřílel pár balonků, aby klesnul k zemi a jakmile se jí dotkl, pustil zbytek balonů. Lidi k němu běželi s foťáky a kamerami, všichni se smáli," popsal událost místní instalatér Mark Hetz.

"Kdybych měl čas, peníze a lidi, tak bych tohle dělal každý víkend," řekl Couch ještě před tím, než se usadil do zeleného křesla a vydal se na zhruba devítihodinový let. "Věci tam shora vypadají jinak. Pohybujete se tak pomalu. Nejlepší je na tom ten klid, pohoda. Původně jsem tohle chtěl udělat, protože to byl můj klukovský sen. Nevím, jak to mají holky, ale kluci prostě koukají na nebe a sní o lítání na obláčku," dodal.

V Couchově případě se potvrdilo rčení "do třetice všeho dobrého". První pokus o let v křesle nadnášeném balonky podnikl v roce 2006. Tehdy ale musel seskočit s padákem poté, co prostřílel příliš mnoho balonků. V loňském roce přeletěl 311 kilometrů a skončil v severovýchodním Oregonu - těsně před naplněním svého cíle. "Nepřestanu, dokud nepřeletím hranice státu," slíbil a objednal si víc balonků.

Balonky měřící v průměru 1,5 metru mu před startem plnily héliem desítky dobrovolníků. Každý balon poskytl 1,81 kilogramu tažné síly. Křeslo váží asi 181 kilogramů a Couch s padákem dalších 91 kilo. Jeho let bylo možné sledovat na internetu na stránce http://www.couchballoons.com díky dvěma GPS satelitním navigacím, které měl s sebou - jednu v kapse a druhou připevněnou na křesle, kdyby po přistání uletělo, což se mu stalo při loňském pokusu. Sobotním pokusem ale Couchovy sny nekončí. Napříště nemá v hledáčku nic menšího než přelet nad kanálem La Manche a nad Austrálií.

Stejný dopravní prostředek, tedy balonky naplněné heliem, zvolil pro svůj let také katolický kněz Adelir de Carli. Ten vzlétl 20. dubna pomocí asi tisícovky balonků z brazilského pobřeží Atlantského oceánu. Nepříznivý vítr jej ale odnesl daleko nad oceán. Když po osmi hodinách letu naposledy kontaktoval přístav, byl asi 50 kilometrů od pobřeží. Pak s ním úřady ztratily kontakt. Čtyřdenní pátrání nepřineslo žádné výsledky. Podle brazilských médií našla ve čtvrtek jeho tělo posádka vlečné lodi.

Více čtěte zde.