Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

'Vrchní špión' upadl do kómatu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, rvs - 
4. července 2008
12:22

Šéf britské špionáže Alex Allan byl v noci na dnešek převezen z domova do nemocnice v kómatu.

Nedůvěra jako součást profese

Přestože tato informace vyvolala v Londýně okamžitě asociace s případem bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl otráven radioaktivním poloniem, podle policie na případu Allana není nic podezřelého a vládní zdroje uvedly, že jeho zdravotní stav nesouvisí s jeho služebním postavením. Přesto však byly, zřejmě proto, že ve výzvědných službách je důvěra přehnaným luxusem, provedeny toxikologické testy.

Vážená funkce

Šestapadesátiletý Allan předsedá spojenému výboru rozvědky, který koordinuje práci britských výzvědných služeb, a to nejen navzájem, ale také s USA. Británie a USA udržují od druhé světové války těsnou spolupráci v této oblasti a sdílí značné množství informací. Británie má také vlastní centrum globálních elektronických odposlechů.

Ve své funkci mimo jiné rozhoduje o tom, jaké informace dostane vláda. Do úřadu byl jmenován loni na podzim. Je poměrně známou osobností a neví se o tom, že by kdy aktivně pracoval pro britskou špionáž.

Před jmenováním do nynější funkce byl tajemníkem předchozích dvou ministerských předsedů Johna Majora a Tonyho Blaira. V nynější funkci má k britskému premiérovi přímý a neomezený přístup.

Výstřelky 'vrchního špióna'

Mezi nezapomenutelné kousky Alexe Allana patří jízda po Temži na windsurfu ve fraku a s cylindrem.

Loni si vysloužil kritiku, že zveřejnil na oficiálním webu svá osobní data, která se vymykala běžné šabloně britského státního úředníka. Zájemci se například dozvěděli, že miluje americkou rockovou skupinu The Grateful Dead.