Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Britové jsou prý národem zženštilých měkkotin

Mr. Bean
Mr. Bean  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
31. května 2008
15:05

Umějí prát, vařit, žehlí si vlasy, chodí na kosmetiku a plkají s kolegy o módě. Takoví jsou dnešní typičtí britští muži, kteří už nevědí, jak vyměnit žárovku, opravit defekt na autě či otevřít kapotu od motoru.

Z průzkumu společnosti Brylcreem vyplynulo, že Britové ve věku 18 až 29 let v 60 procentech případů umí perfektně žehlit, ale sotva polovina dokáže vyměnit pneumatiku na autě a jen deset procent provést základní opravy vozu.

Tři čtvrtiny mužů pobíhají pravidelně po kuchyni v zástěře a vaří, zatímco 80 procent jich vykonává typické domácí práce. Feministky tak v zemi Alžběty II. dokázaly konečně to, po čem celá desetiletí prahly v boji s ignorantskými jedinci, kteří měli ženu za služku a kuchařku a kteří považovali jakoukoli pomoc v domácnosti za potupu. Jenže všechna pro mají svá proti. Muži zcela zapomněli nebo opustili své tradiční role opravářů a technicky zdatných členů domácnosti. Což vadí většině mladých Britek.

Britští muži mladší třiceti let už se také nestydí za slzy, ve společnosti se bez divných pocitů rozpláče 85 procent z nich. Jenže mladí mužové z ostrovního království jsou zároveň velmi zahledění do sebe. Dvě třetiny z nich se snaží udržovat v kondici, mít vyrýsovanou postavu a dokonale pěstěný vzhled. Jsou sebestřednější než kterákoli generace před nimi.

„Chlapská mužnost byla brána přirozeně a její místo ve světě bylo zřejmé. Dnes jsou ženy sebejisté a muži zmatení. Protože muži dnes reagují na to, že se jim pořád říká, jak by se měli chovat, spíš, než by jim říkali, jací skutečně jsou, překročili linii od přirozeného přizpůsobování se měnící době k plné identifikaci pokořeného pohlaví,“ komentoval závěry studie James Brown, šéfredaktor pánského časopisu Loaded.

Podle studie společnosti Brylcreem si dvě třetiny žen ve věku mezi 18 a 29 roky stěžují na to, že muži nejsou dost mužní a 60 procent žen této věkové skupiny by rádo mělo partnera, který by byl vůdčí osobností vztahu.