Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

25 nejvlivnějších čínských celebrit

Hvězda filmu Zakázané království Jet Li
Hvězda filmu Zakázané království Jet Li  (Autor: AFP)
Autor: Lacey Rose (Forbes.com), hlo - 
4. července 2008
11:02

Olympiáda v Číně už klepe na dveře. Několik čínských sportovců, kteří budou svou zemi doma reprezentovat, jsou již populární i v zahraničí. A kdo dále patří mezi nejvlivnější čínské celebrity?

Lacey Rose, 3.7. 2008

Forbes.com Forbes.com | Archiv

Zdravý či zraněný, ční fenomenální basketbalista Yao Ming ve sportovních zápasech.

Během posledních 5 let je hvězda klubu Houston Rockets nejvlivnější čínskou celebritou a pravděpodobně nejpopulárnější je také v zahraničí. Kromě svého lukrativního výdělku z NBA zinkasoval Yao mnoho milionů z kontraktů se společnostmi jako VISA, Apple, Coca cola či McDonald's. Za vše dohromady si v roce 2007 vydělal 388 milionů čínských jüanů (56,6 milionů dolarů).

V obrazech: 25 nejvlivnějších čínských celebrit

V obrazech: Nejvlivnější světové celebrity

V obrazech: 15 nejvíce vydělávajících modelek

V obrazech: Celebrity nejvíce zmiňované v médiích

V obrazech: Nejvlivnější herci světa

V obrazech: Nejvlivnější herečky světa

Od února se zotavuje z ošklivé zlomeniny levé nohy. Pokud půjde vše podle plánu, bude zdravý a zahraje si na olympiádě ve své rodné Číně.

Kvůli vytvoření každoročního seznamu 25 nejvlivnějších čínských celebrit zkoumal Forbes jak výdělky, tak slávu představitelů čínského filmu, sportu, médií a vydavatelství. Stejně jako v případě žebříčku 100 celebrit Forbesu seznam vychází z kombinace příjmu a četnosti výskytu dané celebrity na internetu, v tištěných publikacích a v ostatních médiích.

Forbes sledoval v průběhu loňského roku 27 časopisů, 27 novin a 18 televizních programů. Počítány byly ty celebrity, které se narodily v Číně (pouze pevninské) a byly v ní i vychovány (hvězdy z Hongkongu či Taiwanu nebyly zahrnuty).

S výdělkem 163 millionů jüanů (23.8 milionů dolarů) zaujímá druhé místo žebříčku Liu Xiang. Liu se ve světě proslavil tehdy, když v roce 2004 z olympiády v Aténách přivezl domů zlatou medaili ze závodu 110 metrů překážek. To jako první muž v čínské lehké atletice. Navíc je tento úžasný sportovec údajně prvním čínským atletem, který drží prvenství hned za 3 různé výkony. Není pouze olympijským šampionem, ale také držitelem světového rekordu a světovým šampionem.

Na třetím místě v tomto seznamu se umístil Jet Li, ve světě známý díky slavnému bojovému umění wushu a také díky své filmové kariéře. Média se Jet Limu věnují často a za loňský rok si vydělal 240 milionů jüanů (35 milionů dolarů).

Jet absolvoval svůj první hollywoodský debut v roce 1998 ve Smrtonosné zbrani 4. Od té doby se objevil v několika dalších roličkách ve filmech The One, Obávaný bojovník a nejnověji v Zakázaném království. Příští film, ve kterém se Jet Li ukáže, má název Mumie: Hrob Dračího císaře. Jedná se o akční podívanou společnosti Universal Pictures, kterou by měla kina uvést na začátku srpna. Jet také působí jako velvyslanec Červeného kříže.

Místo čtvrté obsadil basketbalový útočník Yi Jianlian, který se na mezinárodním poli proslavil svými sportovními dovednostmi a "shrábl" při tom za loňský rok 29 milionů jüanů (4,2 milionu dolarů). Po 5 úspěšných letech hraní v klubu Guangdong Tigers v Číně, byl Yi na jaře 2007 přesunut do Milwaukee Bucks a teď hraje za New Jersey Nets. Mimo hřiště vydělává tím, že reprezentuje několik firem, např. Nike a Coca-Colu.

Kromě bohatství a slávy mají letošní top čínské celebrity společnou ještě další věc: velkorysost. Ta se projevila obzvláště v té době, když došlo k zemětřesení v oblasti Sečuánu. Yao Ming založil nadaci, která od dárců obdržela 13,7 milionů jüanů (2 miliony dolarů) k vybudování nových škol. Yi Jianlian věnoval 103,000 jüanů (téměř 15 000 dolarů) na to, aby se oblast dala rychleji do pořádku. Obě hvězdy NBA také žádaly v médiích o pomoc, prosili fanoušky o podporu Číny.

Nadace Jet Liho The One Foundation, kterou založil v roce 2007, aby pomohla během dalších mezinárodních katastrof, již vybrala od organizací i soukromých dárců 50 milionů jüanů (7,3 milionů dolarů).