Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Čínští výrobci léků musí zaplatit za smrt pacientů

Čína
Čína  (Autor: AFP)
27. června 2008
09:03

Tři čínské farmaceutické společnosti a jedna nemocnice musí vyplatit odškodnění v celkové výši 3,5 miliónu jüanů (7,8 miliónu korun) za výrobu a podání pančovaných léků, na které zemřelo 14 lidí. Rozhodl o tom místní soud.

Pacienti zemřeli na selhání ledvin poté, co jim byl lék podán v nemocnici v Kuang-čou. Žalobu proti nemocnici a výrobci léků podali příbuzní mrtvých a dva bývalí pacienti, kteří po braní léku onemocněli, napsal dnes čínský list China Daily.

"Každý žalující dostane odškodnění ve výši od 7100 do 660.000 jüanů. Rozsah platby odráží individuální okolnosti a míru, v jaké podaný lék přispěl ke smrti či onemocnění pacienta," zdůvodnil soud rozhodnutí. Podle obhájce žalující strany se jedná o nejvyšší odškodnění, jakého bylo podle stávajících zákonů možné dosáhnout.

Čínu v posledních letech zasáhla série skandálů kolem špatné kvality potravin, léků a dalších produktů. Kauzy otřásly globální důvěrou zákazníků k výrobkům označeným "made in China". Čínská vláda přijala řadu opatření včetně tvrdých zásahů proti firmám v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, jež mají důvěru v čínské produkty obnovit.

V červenci 2007 byl pro výstrahu popraven bývalý šéf státního úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Čeng Siao-jü, který byl shledán vinným ze zanedbání povinností a hlavně z přijímání úplatků, především od farmaceutických firem.