Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Český babybox zachránil ruské miminko

Babyboxy jsou pro dítě bezpečné.
Babyboxy jsou pro dítě bezpečné.  (Autor: čtk)
Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
30. listopadu 2011
16:41

Jedni tvrdí, že zachraňují dětské životy. Druzí oponují, že jejich přítomnost nabádá k masovému odkládání miminek. Babyboxy, které byly dovezeny minulý týden z České republiky do Ruska, mají prvního klienta. Je jím dvou až třítýdenní holčička, kterou odložila matka v Soči. Babybox svůj účel splnil, dítě přežije!

České ministerstvo zdravotnictví zaslalo pět babyboxů do jižní části Ruska. Tam po jednom fungují v Soči, Novorossijsku a Armaviru, krajské centrum Krasnodar má zakrátko mít dva. Jenom v tomto kraji zaznamenali za poslední tři roky dvě desítky případů zabití či opuštění novorozenců. Česká zásilka babyboxů stála podle ruského tisku 1,6 milionu korun.

Odložené miminko v Soči je prvním případem využití babyboxu v Rusku. „Nové zařízení nejprve budilo skepsi, a to dokonce i u zdravotníků, ale teď potvrdilo naděje. Dítě bude žít,“ řekla novinářům primářka místní porodnice Jevgenija Filippovova.

O kojence nyní pečuje nemocniční personál. Kdy však bude dán k adopci, je nejasné. V Rusku nejsou právní aspekty zcela jasné. Stávající zákony sice umožňují matkám zřeknout se novorozence, avšak nikoliv anonymně. V Česku je nyní celkem 46 babyboxů a dosud v nich byla nalezena více než padesátka novorozenců. S rostoucí ekonomickou krizí četnost odkládání dětí narostla.

siroky11 ( 30. listopadu 2011 21:25 )

Mě zaujaly u tohoto článku první dvě věty: "Jedni tvrdí, že zachraňují dětské životy. Druzí oponují, že jejich přítomnost nabádá k masovému odkládání miminek." Kdo zastává názor druhé věty je debil, který by neměl vůbec v takovémto resortu pracovat a negativně tak ovlivňovat schopnosti druhého! I kdyby se stalo, že před babyboxem bude stát matka a rozhodovat se, zda děcko odloží, či nikoli, tak by stejně bylo lepší, pokud odloží - to není matka a časem by stejně odložila! Skutečná matka, ani takto nepřemýšlí! Tak který BLBEC babyboxy zavrhuje - je pouze obyčejný zamindrákovaný hlupák, který nic nedokázal a dokáže vše pouze kritizovat!

Zobrazit celou diskusi