Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svět demonstruje proti chamtivosti, Řím v plamenech

Autor: evak, ČTK - 
15. října 2011
20:02

Už od sobotního časného rána se scházejí lidé v desítkách měst po celém světě na demonstrace, při nichž chtějí protestovat proti nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se k protestům přidají lidé v 951 městech. Protest se koná i v Praze.

Hnutí se inspirovalo kampaní "nespokojených", která začala na jaře ve Španělsku, a v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na Wall Streetu. V centru finančního světa na newyorském Manhattanu se lidé scházejí už od 17. září a demonstrují proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem.

Globální protesty v jeden den mají dát šanci všem nespokojeným občanům, kteří chtějí, aby jejich vzkaz vládám a finančníkům byl pořádně slyšet. "Jednotně, společným hlasem dáme politikům a finančním elitám vědět, že o své budoucnosti budeme rozhodovat my," uvedli organizátoři na svých internetových stránkách.

Do ulic se dnes vydali lidé například v australském Sydney či v Melbourne a na Novém Zélandu. Na hlavním náměstí v Aucklandu se sešlo 3000 lidí, kteří o sobě s pomocí bubnů a rytmických pokřiků dávali velice hlasitě vědět. O něco zdrženlivější byly akce v asijských městech, například na Filipínách, v Jižní Koreji, v Hong Kongu či na Tchaj-wanu.

Právě v Taipei se lidé do centra města svolávali pomocí Facebooku a podle reportérky BBC je úspěch akce velmi překvapivý zvláště vzhledem k faktu, že lidé na Tchaj-wanu na podporu státu příliš nespoléhají.

Policie je v pohotovosti

Bouřlivé protesty se odpoledne čekají hlavně v Evropě. Před sídlem Evropské centrální banky ve Frankfurtu se sešla asi tisícovka protestujících s transparenty hlásajícími hesla jako "Spekulujete s naším životem" nebo "Prosázeli jste naši budoucnost".
Ačkoli zatím všechny akce probíhají v poklidné atmosféře, jsou policisté ve všech zemích v pohotovosti.

Pořádkové síly jsou ostražité i vzhledem k faktu, že klidné protesty se mohou rychle zvrhnout v násilí, jak se to stalo v pátek v Itálii. Tam protestující studenti vnikli do sídla investiční banky Goldman Sachs v Miláně a nechali na jejích stěnách nenávistné vzkazy pro premiéra Silvia Berlusconiho.

bloto ( 27. prosince 2011 11:44 )

no cinkat klíčema se už nobude

zlatovlaska ( 16. října 2011 13:13 )

a ten chudak co mu rozbiju auto alebo vyklad si pojde do tych bank pre novy uver aby si to dal opravit.

gevi ( 16. října 2011 07:58 )

A to by mělo být auto jakého papaláše? Nějakého z ODS nebo krajského papaláše (kde se rozjelo nemenší kradení) ČSSD nebo nějakého kunmunistického funkcionáře z krajského výboru nebo místní radnice, kteří se do rozkrádání taky pěkně zapojili? vedení svatauž jsme viděli: Proleteriát se zmocní vlády, vládnout však neumí, tak postupně likviduje to, co za revoluce nakradl. Až to už dál nejde, tak prostě ten režim padne a bude se čekat, až se zase majetek nashromáždí. Pak nová revoluce, nové ukradení všeho a nová postupná likvidace až k úplnému pádu. Tak to v dějinách chodí.

japome ( 16. října 2011 05:04 )

Jinak se to nedá nazvat: Hlupák !!!

kung-fu-jane ( 16. října 2011 02:33 )

Na rozkradení státu se podíleli nyní již bohatí zmetkové, kteří si různými podvody nahrabali jmění. Tak viníka nehledej mezi chudinou. Ta je jen spravedlivě rozhořčená a měla by takové zloděje vyházet z jejich přepychových oken (hlavně aby byly hodně vysoko). Ta sockomoušská lůza ještě neřekla poslední slovo a určitě má moje sympatie, na rozdíl od tebe čudlo jedna zasr...

Zobrazit celou diskusi