Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Somálští piráti unesli loď, na palubě bylo 23 lidí

Somálští piráti unesli loď, na palubě bylo 23 lidí
Somálští piráti unesli loď, na palubě bylo 23 lidí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bali, ČTK - 
10. října 2011
21:42

Pět somálských pirátů v pondělí uneslo italskou loď v indickém zálivu. Posádka lodi byla 23 členů. Stačili ještě pustit poplašné zařízení, ale to je vše. Plavidlo mířilo s nákladem železa z Británie do Vietnamu. Informovala o tom večer toskánská firma D'Alesio Group, která loď vlastní.

Posádka složená ze sedmi Italů, deseti Ukrajinců a šesti Indů nejprve aktivovala poplašný systém. Poslední zprávou, která se od kapitána dostala do ústředí v Livornu, bylo, že na plavidlo s názvem Montecristo zaútočilo pět ozbrojených námořních lupičů.

"Po deseti hodinách marného čekání můžeme konstatovat, že loď byla unesena," sdělil agentuře AFP mluvčí společnosti.

Somálští piráti operují v Indickém oceánu i v Adenském zálivu a navzdory přítomnosti mezinárodních protipirátských flotil pokračují v přepadávání zahraničních lodí za účelem tučného výkupného. Svou činnost provozovali již před 20 lety, teprve v posledních letech ale jde o mnohamilionový byznys.

Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) se sídlem v malajsijském Kuala Lumpuru v červenci oznámil, že počet útoků pirátů ve světových mořích a oceánech stoupl v prvním pololetí letošního roku oproti loňsku o 36 procent. Piráti od ledna přepadli 266 lodí, o 70 více než loni ve stejném období. Jednašedesát procent - 163 případů - mají na svědomí somálští piráti.

 

Zobrazit celou diskusi