Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vězeň Davis popraven, USA papeže nevyslyšely

Autor: ČTK, Kjos - 
22. září 2011
08:17

V americkém státě Georgia byl v noci na dnešek popraven smrtící injekcí Troy Davis, jehož vina údajně nebyla podle mnohých lidí jednoznačně prokázána. Připravovaná poprava vyvolala vlnu odporu ve Spojených státech i v Evropě. Přimlouval se za něj dokonce papež.

V místě popravy se podle agentury AP sešlo na 700 jeho přívrženců. Věznice v Jacksonu upřesnila, že vězen Davis byl popraven ve středu 23:08 místního času (05:08 SELČ).

Poprava se měla původně konat v 01:00 SELČ, ale byla odložena do rozhodnutí federálního Nejvyššího soudu USA, ke kterému se na poslední chvíli obrátili advokáti odsouzeného. Soud po čtyřech hodinách žádost o zastavení popravy zamítl. Také nižší soudy a úřady předchozí žádosti o zrušení popravy vždy zamítly. Bílý dům krátce před plánovaným časem popravy sdělil, že prezident Barack Obama, kterého odpůrci popravy také požádali o pomoc, nehodlá zasahovat.

Davis i těsně před výkonem hrdelního trestu podle očitých svědků opakoval, že je nevinný, že v době činu neměl v ruce žádnou zbraň. "Nechť bůh žehná těm, kteří se chystají mi vzít život," řekl prý odsouzený jednačtyřicetiletý muž.

V cele smrti Davis odmítl poslední pokrm a prohlásil, že hodiny před popravou chce strávit s přáteli, stoupenci a rodinou.

Davis byl v roce 1991 odsouzen za vraždu policisty spáchanou o dva roky dříve. Sedm z devíti svědků však podle amerických médií od té doby buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

Americká demokratická vláda svět nevyslechla

K přezkoumání rozsudku již dříve vyzval americkou justici nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu, papež Benedikt XVI., bývalý americký prezident James Carter a skupina padesáti amerických kongresmanů. Minulý týden na Davisovu podporu v ulicích některých amerických měst pochodovaly tisíce lidí. Mezinárodní organizace Amnesty Interantional v úterý uvedla, že pokud se poprava uskuteční, bude to "obrovské zhoršení v dodržování lidských práv v USA". Ve středu se k protestu proti chystané popravě připojil i generální tajemník Rady Evropy Thornbjörn Jagland. "Důvodem není jen náš nesouhlas s trestem smrti, ale především přetrvávající vážné pochyby o oprávněnosti daného rozsudku," uvedl.

jakub-moravec ( 23. září 2011 01:21 )

bohatý podnikatel: Však na tu bolševickou lůzu vezmeme jednou konečně vidle,ne? Cosi se chystá teď na 17.listopadu,i když jen jako příprava, ale to už je první krok...

jakub-moravec ( 23. září 2011 01:15 )

To funguje jenom v Česku,ne v Americe,protože máme zkorumpované soudy. Ten Davis měl advokátů několik a nebylo mu to nic platné. Justice v USA na takové zločiny je OK.

lipno ( 22. září 2011 11:56 )

Já taky (nar.1946), ale nevraždil jsem pokladníky, protože jsem chtěl motorku, kožené vysoké boty, oblek a gauč. Proti komunismu se bojovalo jinak než nedáním pro boj proti němu ani koruny protože se všechny použily pro VLASTNÍ potřebu.

takyjsemalkoholik ( 22. září 2011 11:23 )

Já jsem přesvědčenej,že Tebe nemusí nikdo nasrávat, ...Ty seres sám sebe,jen se podíváš do zrcadla.

brekekesalami ( 22. září 2011 11:08 )

no, to už je riziko trestu smrti...že možná zabijete někoho nevinnýho. Bůh ví, jak to bylo v minulosti nás, určitě to taky nějaký chudák schytal neprávem.

Zobrazit celou diskusi