Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Banky bez peněz, cena zlata roste! Další krize za dveřmi?

Autor: zuf, Kjos - 
24. srpna 2011
11:38

Další světová finanční krize je podle ekonomů na spadnutí. Příčinou je zejména kritická finanční situace Řecka a dalších evropských států. Jejich problémy hrozí přerůst i v krizi bankovní. Kvůli obavám ekonomů už letos spadly akcie evropských a amerických bank o 700 miliard dolarů. Stoupá cena zlata, které v době nestability představuje jistou investici.

Investoři se obávají zejména neřízeného bankrotu Řecka, které se i přes masivní finanční pomoc ze strany Evropské unie, bank a soukromých investorů potácí na okraji pádu do finanční propasti. Podle ekonomů by evropské banky nemusely řecký bankrot ustát a Řecko by mohly následovat i další země, jako je Itálie, Irsko, Portugalsko a Španělsko.

Kvůli nejisté situaci a strachu investorů rychle klesají akcie bankovních domů. Podle agentury Bloomberg letos  spadly evropské a americké bankovní indexy o 30 %, což pro banky znamená ztrátu 700 miliard dolarů. Jak peníze v bankách docházejí, stoupají ceny mezibankovních půjček a banky hromadně propouštějí zaměstnance.

Zároveň stoupá zájem o nákup zlata, které představuje bezpečnou investici v době nejistoty. S rostoucí poptávkou se zvedá také cena zlata, která se od začátku roku zvýšila o třetinu a dosáhla na historické maximum.

Podle ekonomů světu hrozí nová finanční krize, jejíž důsledky by mohly přesáhnout dopady krize minulé. Ta začala v roce 2007 jako americká hypoteční krize prohloubila se poté, co burzy na celém světě začaly padat. Krachovaly banky, pojišťovny a další finanční instituce. Začala šířit celosvětová panika a z americké krize se stala krize světová a hospodářská...

carlooser ( 24. srpna 2011 13:42 )

Co to pindáte? Akcie šly nahoru a zlato zase dolu.

lipno ( 24. srpna 2011 12:46 )

http://www.youtube.com/watch?v=OU8K6oCm2w8&feature=share

Zobrazit celou diskusi