Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejbohatší člověk světa přišel o 137 miliard za týden!

Nejbohatšímu muži planety Carlosu Slimovi v těchto dnech do smíchu není. Přišel o více než 135 miliard korun.
Nejbohatšímu muži planety Carlosu Slimovi v těchto dnech do smíchu není. Přišel o více než 135 miliard korun.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mel - 
8. srpna 2011
07:54

Mexičan Carlos Slim (71) je podle amerického magazínu Forbes s majetkem 74,5 miliardy dolarů nejbohatším člověkem na světě. Tato částka alespoň platila do minulého týdne, kdy se otřásla americká a hlavně evropská burza. Její propad stál Slima neuvěřitelných 8 miliard dolarů (137 miliard korun).

Nenápadný šedivý pán s dvojitou bradou a tmavýma očima se na veřejnosti moc často neobjevuje. Otec šesti dětí také nerad hovoří o svém soukromí. Přesto se z něj minulý rok stal nejbohatší člověk planety. Finančník Slim se angažuje v celé řadě oborů přes stavebnictví, hotelnictví až po provozování ropných plošin. Nejvíce však zbohatnul díky telekomunikačním gigantům Telmex a América Móvil, které jsou největšími operátory v Latinské Americe.

Minulý týden však Slimovi, a nejen jemu, zatrnulo. Světové akciové trhy zažily jedny z nejhorších propadů za poslední léta. Investoři se začali obávat pádu americké ekonomiky do nové recese a zhoršování dluhové krize v Evropě. „Finanční trhy jsou ve stavu paniky. Jádrem problému však není Amerika, ale Evropa. V podstatě už nastala stejná situace jako v roce 2008. Je to hlavně kvůli tomu, že se evropským lídrům nepodařila poslední snaha zachránit Řecko a v tuto chvíli jsou bezradní,“ řekl Blesku ekonomický analytik společnosti Partners Pavel Kohout.

dCelosvětová krize postihla i další boháče. Druhý nejbohatší muž světa – Bill Gates (55) – si pohoršil kvůli propadu akcií Microsoftu. Propady na burze zasáhly také investora a obchodníka Warrena Buffetta (80). „Každý velmi bohatý člověk je nynější situací postižen. Akciové trhy mají totiž tendenci jednat přehnaně,“ dodal k současné krizi Kohout.

limak007 ( 8. srpna 2011 10:58 )

Možná bychom se měli na ty chudáky složit. Třeba formou nějaké daně, abychom jim trochu pomohli. Co říkáte, jdeme do toho? Solidarita musí být!

muchojka ( 8. srpna 2011 10:41 )

ON SPÍ JAKO DUDEK,VĚŘTE MI....

muchojka ( 8. srpna 2011 10:38 )

kacota ( 8. srpna 2011 10:23 )

Najprv som chcela napísať, že "mať jeho starosti.." ale potom som si to rozmyslela ...zostávam pri svojich ...

gogo8 ( 8. srpna 2011 09:27 )

No,to je teda neštěstí.Chudák,co bude dělat?

Zobrazit celou diskusi