Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Češi bojovali o život: Spadli do islandského jezera

Autor: ČTK, jos, Martin Melichar - 
7. srpna 2011
15:55

Drama zažilo v neděli 11 českých turistů, kteří projížděli kolem islandského jezera Blautulón. Tatrabusu, ve kterém cestovali, se nečekaně propadlo levé přední kolo. Pak se stočil do jezera a začal se rychle potápět. Cestující se museli vlastními silami dostat na břeh. Promrzlým a provlhlým Čechům se naštěstí nic vážného nestalo.

Měl to být zážitkový výlet na Island. Pro skupinu 11 Čechů se však tři dny před závěrem změnil v horor, ve kterém šlo o život. Dvaadvacet Čechů projíždělo v sobotu tatrabusem cestovní kanceláře Adventura kolem jezera Blautulón. Když přijel autobus k brodu v těsné blízkosti jezera, řidiči rozhodli, že skupinu raději přes nebezpečný úsek rozdělí napůl. První polovina účastníků projela bez problémů. Ta druhá už takové štěstí neměla.

Při průjezdu se tatrabus propadl do mokrého podkladu a spadnul i s cestujícími a řidičem do jezera. „Tatrabus se stočil směrem do jezera, chvilku plaval, ale vzápětí se začal rychle potápět,“ popsal nehodu ředitel CK Adventura Petr Novotný. Po několika minutách dorazily na místo nehody pátrací a záchranné jednotky z města Hella.

Cestující se mezitím sami vyprostili z potápějícího se vozidla a doplavali na břeh. Autobus nakonec skončil na dně hlubokého jezera. Zmrzlí a provlhlí cestující byli převezeni do městečka Vík í Mýrdal, kde je ošetřili dobrovolníci Červeného kříže. Tam také dostali teplé oblečení. Všem 22 turistům bylo poskytnuto ubytování v místních hotelech.

Do České republiky by se všichni účastníci zájezdu měli vrátit podle původního plánu zítra. Ročně navštíví Island pět tisíc českých turistů.

MÁTE FOTKY Z MÍSTA NEHODY? BYLI JSTE PŘÍMO ÚČASTNÍKY DRAMATICKÉ SITUACE? OZVĚTE SE NA 724 014 586 NEBO NA TIP@BLESK.CZ


azorek ( 7. srpna 2011 21:58 )

No,co.Chtěli adrenalin a dostali i něco navrch .CK si své zákazníky musí hýčkat!

muchojka ( 7. srpna 2011 16:51 )

SAKRA-JA NEVĚDĚLA,ŽE I TAM MÁME NAŠE AUTOBUSY...JE TO DOCELA DÁLKA!HLAVNĚ,ŽE JSOU V POHO...

Zobrazit celou diskusi