Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útok medvěda na studenty: Jednoho zabil, další potrhal

Autor: bali - 
6. srpna 2011
23:32

AKTUALIZOVÁNO: Z dovolené se stala noční můra. Dobrodružství, které si přijel Horatio Chapple (†17) s přáteli a rodinou užít na ledovec poblíž polárního kruhu ho stálo život. Po útoku medvěda utrpěl velká zranění na hlavě a horní části těla, kterým podlehl. Další kamarády z výpravy medvěd potrhal, ale přežili. Je mezi nimi i šéf výpravy Andy Ruck, který leží v nemocnici.

Norské souostroví Svalbard v Arktidě si přijela užít 80 členná skupina z britské školy Eton. Výlet za poznáním se pro ně ale změnil v děsivou noční můru. Po vpádu medvěda do tábora zůstalo pět zraněných a jeden mrtvý. Šéf výpravy Andy Ruck leží v nemocnici.

Bezpečnostní systém šelmu nezastavil

Terry Flinders, otec jednoho účastníka, se vyjádřil, že drátový systém proti medvědovi byl zřejmě chybně aktivován. Hladový medvěd, který probíhal kolem tábora a hledal potravu, ucítil kořist a na jeden ze stanů zaútočil.

„Byl tam i můj syn Patrik (16), vedle něj spal zesnulý Horatio. Patrik v boji o život udeřil několikrát medvěda do čumáku a podařilo se mu vyběhnout ze stanu, má poraněné rameno a hlavu. Horatio bohužel takové štěstí neměl,“ pláče Terry Flinders.

Na místo ihned přiletěl vrtulník a naložil Patrika a další dva zraněné. „Je mi to všechno opravdu líto, ale než se nám podařilo rozběsněné zvíře zastřelit, Horatio už utrpěl moc velká zranění, že přežít nemohl,“ dodává Flanders.

Medvěd si pravděpodobně vybral Horatia, protože byl nejblíž, nad Patrikem a dalšími dvěma chlapci stál jejich anděl strážný. Lední medvěd je při lovu potravy opravdu krutý a velice rychlý. A je jedním z mála volně žijících druhů, které aktivně loví lidi.

Pozdravuj v nebi kamaráde

Horatio Chapple byl hrdý a nebojácný, kráčel ve stopách svých rodičů, chtěl být lékař. „Horatio byl ze svých plánů nadšený. Měl smysl pro humor a stál na prahu dospělosti. Tragická událost ale změnila všechno,“ píše se v prohlášení o zesnulém Horatiovi.

Horatio se k cestě za dobrodružstvím nechal inspirovat svým dědečkem. Polní maršál sir John Lyon Chapple byl bývalý šéf britské armády a ex-prezident školy Poznání, se kterou Horatio za poznáním cestoval. Pro dospívajícího chlapce byl velkým vzorem.

„Bude mi chybět tvůj úsměv, tvá vlídnost, péče a zájem o druhé. Vím, že tvá duše je v bezpečí nebe. Se stálou láskou kmotr Harry,“ řekl silně věřící kmotr při jedné ze mší za Horatia.

„Buď v míru“, "Budeš nám chybět" nebo „ Pozdravuj v nebi kamaráde“, píšou na zeď přátelé i příbuzní rodiny.

 

kacota ( 7. srpna 2011 23:18 )

debilný spún ...a po kom že si ty taký jebnutý ??

max898 ( 7. srpna 2011 17:26 )

Dobrá přestřelka názorů , akorát nevím co mají společného z útokem medvěda na Islandu.

sydnicka ( 7. srpna 2011 15:24 )

toma byt vtip ? Nejak primitivni Slovaci jsou v EU oblibeni. Cesi..

sydnicka ( 7. srpna 2011 15:21 )

odol ( 7. srpna 2011 14:51 )

Problém popísal už dávnejšie Ivan Mládek vo svojej tvorbe skladbou:Medvědi,nevědí,že turisti nemaj zbrane....

Zobrazit celou diskusi